Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Protester i Ryssland – Navalnyj gripen

Alexej Navalnyj har girpits under protester i Ryssland. Foto: EVGENY FELDMAN / AP/ TT
Navalnyj är en av Putins mest framtärdande kritiker i Ryssland. Foto: EVGENY FELDMAN / AP/ TT
Navalnyj uppmanar sina anhängare att fortsätta protestera. Foto: EVGENY FELDMAN / AP/ TT

Den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj greps i samband med protester mot det ryska presidentvalet på söndagen. 

På kvällen släpptes han utan att några formella anklagelser riktats mot honom.

Det uppger hans advokat, enligt Reuters. 

Alexej Navalnyj som räknas som president Putins främsta politiska utmanare, blev hårdhänt indragen i en minibuss, uppger amerikanska ABC News. Minst 243 personer ska ha gripits i samband med protesterna.

Navalnyj uppmanade sina anhängare att fortsätta protestera trots gripandet.

På Twitter meddelar Navalnyj: "Det här betyder ingenting. Ni har inte gått ut för min skull, utan för er framtids skull."

Demonstrationer med allt från ett par dussin till flera hundra deltagare har rapporterats från hela landet, bland annat i jakutsk i Sibirien, där det uppges vara 45 minusgrader.

Polis stormade lokalerna

Polis trängde under dagen in i Navalnyjs antikorruptionsstiftelses lokaler i Moskva. En film tagen av hans medarbetare visar hur polisen tar sig in med hjälp av en vinkelsåg. 

Enligt Washington Post ska polisen ha sagt att man var där på grund av ett bombhot som mottagits från den sida på internet där protesterna samordnades. Två av Navalnyjs medarbetare ska ha gripits i samband med polisingripandet.

Enligt aktivister har 90 personer gripits i samband med protesterna, uppger Washington Post.

Uppmanar till bojkott av presidentvalet

Navalnyj vill ha en bojkott av presidentvalet den 18 mars, där president Putin har ställt upp för en fjärde presidentperiod. Själv har Navalnyj förbjudits att delta i valet.

Orsaken är att han dömdes för bedrägeri 2014. I Ryssland får inte personer som dömts kandidera i det ryska valet. Många menar dock att bedrägeridomen var politisk motiverad. 

Dagens demonstrationer var de första större protesterna sedan valrörelsen började och sedan Navalnyj stoppades från att kandidera, rapporterar ABC News.

Navalnyj har byggt upp en stor gräsrotsorganisation som han uppger har 200 000 frivilliga. Förra året ledde han flera stora protester, de största i Ryssland på flera år. I mars och i juni ledde demonstrationer mot korruption till massgripanden.