Tusentals människor samlades i Belgrad på tisdagskvällen för att demonstrera till stöd för Radovan Karadzic. Foto: Milutinovic Ivan
Tusentals människor samlades i Belgrad på tisdagskvällen för att demonstrera till stöd för Radovan Karadzic. Foto: Milutinovic Ivan

Protester i Belgrad för Radovan Karadzic

Publicerad
Uppdaterad
Tusentals människor samlades i Belgrad på tisdagskvällen för att demonstrera till stöd för Radovan Karadzic, som greps för en vecka sedan.
Tusentals människor samlades i Belgrad på tisdagskvällen för att demonstrera till stöd för Radovan Karadzic, som greps för en vecka sedan.
Folkmassan, omkring 15 000 människor, skanderade slagord till stöd för Karadzic, som var bosnienserbisk president under inbördeskriget i Bosnien 1992–95. Han är misstänkt för några av de värsta krigsförbrytelserna sedan andra världskriget och väntas inom kort bli överförd till FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) i Haag i Nederländerna.
Kravallpolis hade kommenderats ut på Belgrads gator, runt viktigare byggnader med symbolvärde och till utländska ambassader.
Bland demonstranterna fanns flera hundra unga fotbollshuliganer som sjöng nationalistiska sånger. När de senare började kasta sten svarade kravallpolisen med tårgas och gummikulor för att skingra dem.

"Frihet för Serbien"


Folk strömmade längs Belgrads avenyer på väg mot Republiktorget, där en jättescen hade satts upp för massmötets talare. Scenen var dekorerad med en jättestor blå duk med texten "Frihet för Serbien, frihet för Radovan".
Mötet, som skulle följas av en marsch genom centrala Belgrad, var utlyst av ultranationalistiska Serbiska radikala partiet. På talarlistan stod bland andra partiföreträdarna Tomislav Nikolic och Aleksandar Vucic.
Karadzics advokat säger sig ha överklagat gripandet, men handlingen hade ännu på tisdagen inte nått fram till det kansli som har att behandla ärendet innan den gripne kan utlämnas.
- Det står ingenting i lagen om varifrån den måste skickas, sade advokaten Svetozar Vujacic enligt Reuters.
Han lät förstå att brevet kanske hade postats i Bosnien och i så fall skulle det "knappast ta mindre än sju dagar".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag