Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Protester i Belgrad för Radovan Karadzic

Tusentals människor samlades i Belgrad på tisdagskvällen för att demonstrera till stöd för Radovan Karadzic. Foto: Milutinovic Ivan
Tusentals människor samlades i Belgrad på tisdagskvällen för att demonstrera till stöd för Radovan Karadzic, som greps för en vecka sedan.
Tusentals människor samlades i Belgrad på tisdagskvällen för att demonstrera till stöd för Radovan Karadzic, som greps för en vecka sedan.
Folkmassan, omkring 15 000 människor, skanderade slagord till stöd för Karadzic, som var bosnienserbisk president under inbördeskriget i Bosnien 1992–95. Han är misstänkt för några av de värsta krigsförbrytelserna sedan andra världskriget och väntas inom kort bli överförd till FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) i Haag i Nederländerna.
Kravallpolis hade kommenderats ut på Belgrads gator, runt viktigare byggnader med symbolvärde och till utländska ambassader.
Bland demonstranterna fanns flera hundra unga fotbollshuliganer som sjöng nationalistiska sånger. När de senare började kasta sten svarade kravallpolisen med tårgas och gummikulor för att skingra dem.

"Frihet för Serbien"


Folk strömmade längs Belgrads avenyer på väg mot Republiktorget, där en jättescen hade satts upp för massmötets talare. Scenen var dekorerad med en jättestor blå duk med texten "Frihet för Serbien, frihet för Radovan".
Mötet, som skulle följas av en marsch genom centrala Belgrad, var utlyst av ultranationalistiska Serbiska radikala partiet. På talarlistan stod bland andra partiföreträdarna Tomislav Nikolic och Aleksandar Vucic.
Karadzics advokat säger sig ha överklagat gripandet, men handlingen hade ännu på tisdagen inte nått fram till det kansli som har att behandla ärendet innan den gripne kan utlämnas.
- Det står ingenting i lagen om varifrån den måste skickas, sade advokaten Svetozar Vujacic enligt Reuters.
Han lät förstå att brevet kanske hade postats i Bosnien och i så fall skulle det "knappast ta mindre än sju dagar".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!