Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känslomässiga talet under BLM-protesten

Jacob Blakes pappa talade under protesten i Kenosha.
Hundratals personer demonstrerade i Kenosha under lördagen.
Jacob Blake.Foto: ADRIA-JOI WATKINS / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Hundratals personer demonstrerade mot polisvåld i Kenosha, Wisconsin på lördagen och skanderade bland annat ”ingen rättvisa, ingen ro” enligt AP. Man ropade också ”rättvisa för Jacob”, en hänvisning till Jacob Blake som sköts i ryggen av polis tidigare i veckan. Jacob Blakes syster och pappa närvarade vid marschen.

– Vad gav polisen rätten att skjuta min son? Vad gav polisen rätten att tro att han var ett djur?, sade Jacob Blakes pappa.

Senare kom beskedet att president Donald Trump kommer att besöka Kenosha på tisdag för att träffa representanter för rättsväsendet och bevittna skadorna i stan efter protesterna till följd av Jacob Blake-skjutningen.

Det har snart gått en vecka sedan Jacob Blake sköts i ryggen med sju skott inför sina barn i Kenosha, Wisconsin. Polisen ska först ha använt en elpistol mot honom men när han sågs sträcka sig efter något i baksätet sköt polisen honom. Två dagar senare sköts Anthony Huber och Joseph ”Jojo” Rosenbaum ihjäl under BLM-demonstrationerna i staden. 

Flera hundra personer har under lördagen gått i en fredlig marsch genom Kenosha och upp till parken utanför domstolen. Runt scenen vaktade svartklädda och maskbeklädda vakter, en av dem bar ett halvmeter långt svärd uppe på scenen. 

Hundratals personer marscherade i Kenosha.Foto: MORRY GASH / AP TT NYHETSBYRÅN

”Vi håller fast vid våra krav på rättvisa”

Jacob Blakes syster inledde med att läsa en dikt hon skrivit. Nationalgardets vakter som haft dygnet runt-bevakning av domstolen bakom ett två meter högt järnstaket har dragit sig tillbaka och är inte längre synliga.

Pappan och systern var också på plats liksom flera andra familjemedlemmar. Stämningen på platsen beskrevs av Expressens utsände som varm där folk höll tal om polisbrutalitet och orättvisor i samhället. Talen inleddes med en bön och alla böjde ned sina huvuden.

– Jag är förbannad men när du blir arg så tappar du kontroll över ditt sätt. Mitt sätt är att stå upp för min son. Vad gav polisen rätten att skjuta min son? Vad gav polisen rätten att tro att han var ett djur?, sade Jacob Blakes pappa och fortsatte:

– Se inte ned på er själva, svarta människor. Var stolt över att du är svart. Mina vita vänner, jag älskar er men inte förrän ni bär svart hud förstår ni rädslan vi känner när vi ser polisens blåljus och sirener.

Jacob Blakes pappa, Jacob Blake Sr.Foto: MORRY GASH / AP TT NYHETSBYRÅN

Jacob Blakes pappa: ”Vi ska ändra lagen”

Han fick rungande applåder av publiken.

– De kan inte slå oss, inte klå oss, de har försökt vinna över oss länge. Vi är redo. Om du vill ha det kan du få det. Vi ska inte sluta gå i rätt riktning. Vi ska till toppen, vi ska ändra lagen. En person, en röst!, sade Jacob Blakes pappa.

– Min son kommer inte att kunna gå igen. De sköt honom sju gånger och har vårdat honom i dagar medan han varit fängslad i handbojor hela tiden.

Demonstranterna skanderade ”sju kulor, sju dagar” som referens till skjutningen av Jacob Blake.

Justin Blake.Foto: MORRY GASH / AP TT NYHETSBYRÅN

”Han förtjänade inte att bli skjuten sju gånger i ryggen”

Tidigare under dagen kallade Justin Blake, Jacob Blakes farbror, polisernas fackförbunds version av vad som hände när hans brorson sköts för ”rent skräp” och ”förolämpande” enligt CNN.

Justin Blake sade att hans brorson inte var beväpnad vid tillfället.

– Han förtjänade inte att bli skjuten sju gånger i ryggen, sade Justin Blake.

”HB”, 20, var på den fredliga protesten med ett .22-kalibrigt vapen runt halsen.

– Jag var här också i tisdags och pratade med mannen som sköt tre personer bara några minuter innan. Han sa att han var sjukvårdare och jag frågade varför han hade ett stort jävla vapen på sig när han var det, sade ”HB”.

Varför kommer du till en fredlig protest med ett stort gevär på dig?

– För att skydda mig själv och de jag är här med.

Se också:

Boende visar Kenosha dagen efter protesterna.
Hör intervjun med Jacob Blakes pappa.
Se ingripandet som lett till våldsamma protester i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.