Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Protester efter hunden Billys död på Cypern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Billy skadades allvarligt vid händelsen och dog senare.
Foto: Medvets
Händelsen inträffade på hotell Anastasia Beach nära Ayia Napa på Cypern.
Foto: Skärmdump från Solresor
Turister protesterade och demonstrerade våldsamt och kräver bojkott av hotellet

Hundvalpen Billy vandrade omkring vid hotell Anastasia Beach nära Ayia Napa på Cypern.

Då slängde hotellpersonalen valpen i en sopkross för att bli av med honom. Billy skadades allvarligt och dog senare.

Turister protesterade och demonstrerade våldsamt och kräver bojkott av hotellet. Men svenska Solresor kommer inte sluta boka in gäster där.

Solresor hade tre vuxna gäster på hotellet när Billy fick sätta livet till för knappt två veckor sedan. Efter händelsen har ett antal svenskar hört av sig till Solresor.

– Det har kommit ett antal mejl, högst tio skulle jag tro. De har reagerat med avsky och undrat hur vi ställer oss till det här, säger Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor, som kallar Billys död "en fruktansvärd händelse".

Solresor har fått en förklaring av hotelledningen, där man tar avstånd från de anställdas agerande och försäkrar att de handlat på eget bevåg. Eftersom en del hotellgäster ska ha klagat på hunden uppges de anställda ha fått instruktioner att föra hunden till ett härbärge, inte att slänga hunden i krossen.

Den här förklaringen tror inte alla demonstranter på, enligt The Telegraph, och de uppmanar till bojkott av hotellet. Men Solresor litar på hotellet och kommer inte att bryta några avtal.

– Om det varit hotellet som legat bakom hade det sett annorlunda ut, säger Pauline Berndtsson.

Presidenten: "En skam"

När den sju månader gamla valpen slängts i krossen av två anställda hörde några turister hundens kvidanden och räddade honom. Men trots vård dog han av sina skador. Billy besöktes på djursjukhuset av dussintals bekymrade människor.

– Han var en stackars, bräcklig liten hund. Att tänka att någon skulle kunna kasta ett levande djur i en kross är helt otroligt. Det är barbariskt, säger Lynn Gandy till Mail Online.

Landets har skakats ända upp till regeringsnivå.

Nicos Anastasiades, president på Cypern, tvingades kommentera saken och beskrev den enligt The Telegraph som ”en skam för samhället och vårt land” och uppmanade att händelsen skulle diskuteras i landets skolor.

Enligt Cyprus Mail har de två anställda som tog livet av hunden fått sparken och kommer att ställas inför domstol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.