De asylsökande var inte nöjda med asylboendet i Krokströmmen. Foto: Google street viewDe asylsökande var inte nöjda med asylboendet i Krokströmmen. Foto: Google street view
De asylsökande var inte nöjda med asylboendet i Krokströmmen. Foto: Google street view
Protesten är nu över, efter ett polisingripande. Foto: Agneta Nilsson/Sveriges RadioProtesten är nu över, efter ett polisingripande. Foto: Agneta Nilsson/Sveriges Radio
Protesten är nu över, efter ett polisingripande.  Foto: Agneta Nilsson/Sveriges Radio

Protesten vid asylboendet över

Publicerad

De asylsökande som har sovit på en buss utanför asylboendet i Krokströmmen har nu lämnat bussen – efter ett polisingripande.

– Det var inga problem, det gick lugnt till väga, säger Mikael Baudin, polisens befäl vid regionledningscentralen.

I torsdags anlände en buss med 26 asylsökande från ett boende i Norbergs kommun i Västmanland till Krokströmmen i Härjedalen.

De placerades om på grund av att boendet i Västmanland inte höll måttet när det kom till den "allmänna ordningen och hygienen".

Några av de 26 personerna vägrade att kliva av bussen när de kom fram på torsdagseftermiddagen. De var missnöjda med boendet.

Hotade med hungerstrejk

Under natten till fredag och under fredagen satt ett tiotal vuxna kvar på bussen och ville inte flytta in. Under natten till lördag valde fyra personer att sova kvar på bussen.

Alla barn och barnfamiljer hade då flyttat in.

På lördagen hotade flera personer med att hungerstrejka, uppger Sveriges radio P4 Jämtland.

– Vi tänker inte äta förrän det här problemet är löst, sa Ofman Hijazi, en av de asylsökande som protesterade mot att flytta in på boendet, till radion.

Men enligt personal på boendet åt alla middag på lördagskvällen, skriver P4 Jämtland.

Migrationsverkets pressjour har inte heller information om någon hungerstrejk.

Polisen ingrep

Sent på lördagskvällen lämnade bussen platsen. Detta skedde efter ett polisingripande – där fyra personer avlägsnades.

Bussbolaget hade polisanmält egenmäktigt förfarande.

– Efter anmälan beslutade vi att åka dit och göra ett avlägsnande. Då satt fyra personer kvar i bussen, säger Mikael Baudin vid polisen.

Han fortsätter:

– Det var inga problem, det gick lugnt till väga. Men jag vet inte vart de har tagit vägen.

"Fortfarande besvikelse och frustration"

Enligt Migrationsverket sov alla inomhus under natten mellan lördag och söndag.

– Polisen var på plats sent i går kväll och pratade med de sökande och fick dem att lämna bussen. Alla som var på bussen har sovit inne under natten. Det var väldigt lugnt och det är i dag inga konstigheter på platsen, säger Guna Graufelds, kommunikatör på Migrationsverket.

Till Östersunds-Posten säger hon att det fortfarande finns "en viss besvikelse och frustration runt situationen".

– Ja de lämnade inte bussen på eget bevåg, så de kanske inte är helt nöjda. Men det är lugnt på platsen, säger Guna Graufelds.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag