Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
 Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Protesten mot Mona

Publicerad
Uppdaterad
I dag första maj-talar Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin. Samtidigt går ett stort antal fackledare ut i en massiv protest - ett ilsket upprop riktat mot S-ledaren och LO-basen. Expressen har hela den hemliga protestlistan. - Vi kan inte ha företrädare som står och gråter som småglin i tv, säger Dennis Bäckman, fackledare i Pappers och initiativtagare till uppropet.
1 maj. Det brukar vara en glädjens dag för arbetarrörelsen. Men efter AMF-skandalen och störtdykande opinionssiffror för Mona Sahlin är det i stället en dag när missnöjet ställs på sin spets.
Över 30 fackledare och LO-arbetare över hela landet går nu ut i en stor protestaktion mot Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin. I ett upprop slår de fast att de fått nog av en "oduglig facklig och politisk opposition".

Extra känsligt för S

Att kritiken nu kommer från gräsrötterna är extra känsligt för S-ledningen, tror Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten.
- Det spelar ingen roll vad tidningarna skriver, utan det som verkligen känns där uppe är när det pressas på från basplanet, från de här människorna. Det är när de agerar som det händer något, säger han.
Initiativtagaren Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning 86 i Oskarshamn, är glasklar med syftet. Det handlar om att få bort både Mona och Wanja.
- Andemeningen i uppropet är att vi måste rensa ut det som inte är bra i arbetarrörelsen. Det finns ju en del i toppen som inte kan vara kvar.
Menar du Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin?
- Ja, de är ju frontfigurerna. Vi måste ha en nystart nu, säger Bäckman.
Han beskriver intresset för att skriva på listan som "enormt", och uppropet har bara börjat. Nu kommer listan att cirkulera på arbetsplatser över hela Sverige. Dennis Bäckman efterlyser en ledare som kan bjuda regeringen på ordentligt motstånd.
- Mona Sahlin är säkert en jättegullig tjej, men det hjälper ju inte.
- Vi kan inte ha företrädare som står och gråter som småglin i tv när de pratar med Fredrik Reinfeldt och gänget, säger han.
Statsvetarprofessorn Marie Demker tror att uppropet kan bli en väckarklocka för arbetarrörelsen.
- Det här är inte bra för Socialdemokratin. Men att motsättningarna nu blir tydliga kan ändå skärpa deras profil, säger hon.
Och hon tror att turerna kring Wanja Lundby-Wedin kastar en skugga över första maj-firandet.
- Det går inte att bortse ifrån att hon är en black om foten på första maj, säger hon.

Loket som ska dra

En av dem som skrivit på protestlistan är Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna. Han lägger ansvaret för opinionsraset på S-ledaren.
- Partiledaren är ju loket som ska dra. Men jag tycker inte att loket i det här fallet drar riktigt, säger han.
Och han tror inte på en valseger 2010 med Mona Sahlin som partiledare.
- Jag är mycket tveksam till det. I vart fall måste hon se över sitt agerande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag