Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Proryska rebeller: Vi kommer erövra mer

Foto: Alexander Ermochenko / Epa / Tt

Bruten vapenvila och minst 262 döda senaste nio dagarna.

Nu hotar de proryska rebellerna att de ska erövra mer territorium.

– Vår sida kommer inte längre att verka för fredssamtal, säger Aleksandr Zachartjenko som leder separatisterna i Donetsk enligt AP.

Livet flyter på som vanligt i Kiev. En kvinna går med brudslöja och pälsjacka och höga röda klackskor genom centrala Kiev.

Det är inte alls den oro som fanns för exakt ett år sedan när demonstrationerna pågick i närheten, på Majdantorget.

Men omkring 700 kilometer sydost pågår blodiga strider mellan ukrainska regerinsstyrkor och de ryskstödda separatisterna som vill frigöra sig från republiken.

I september utlystes vapenvila, men trots det har minst 262 personer dödats i striderna i östra Ukraina de senaste nio dagarna. Det är den dödligaste perioden sedan vapenvila utlystes, enligt Rubert Colville, talesman för FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

I torsdags uppgavs flygplatsen i Donetsk ha förlorats till separatisterna. Bilder därifrån visar en sönderskjuten och sprängd fasad.

Medierna vittnen

Ett tjugotal ukrainska soldater togs till fånga och leddes genom centrala Donetsk, framför medias kameror. I ett annat filmklipp står en ukrainsk soldat ensam framför journalister. Han blir sedan misshandlad av en mobb som slår och sparkar efter honom, utan att separatisterna anstränger sig för att skydda honom.

I fredags dödades tretton civila i en attack mot en buss i Donetsk. Också den attacken skyllde båda sidorna på varandra.

Samtidigt som separatisterna tagit kontrollen över den symboliskt viktiga flygplatsen, meddelade deras ledare Aleksandr Zachartjenko att de avancerar i fem riktningar för att pressa tillbaka regeringsstyrkorna.

Han klargjorde också att det inte är aktuellt att förhandla.

– Vår sida kommer inte längre att verka för fredssamtal, säger Aleksandr Zachartjenko enligt AP.

Enligt ukrainska medier har minst 27 stridsvagnar, som antas vara ryska, färdats mot staden Debal'tseve i östra Ukraina där ukrainska styrkor har varit i intensiva strider mot separatisterna.

– I dag och i går har vi sett många stridsvagnar åka från Luhansk, Alchevs'k och Stakhanov mot Debal'tseve, säger ett vittne i regionen till Expressen.

Fler än 5000 döda

Fredagen har hittills varit relativt lugn, uppger personer i Donetsk och Luhansk.

Över 5000 personer har dödats i striderna, men FN befarar att siffran är betydligt högre.

Ukrainas president Petro Poroshenko hoppas på en ny vapenvila. Men om inte separatisterna vill det skickar han följande meddelande:

– Vi kommer att sparka in deras tänder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.