Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Proryska rebeller sköt ned MH17

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sorgen är lika djup i dag som för ett år sedan. Det säger anhöriga till de 298 offren ombord på det malaysiska planet MH17, som sprängdes i småbitar av en raket över östra Ukraina.
Foto: Robert Ghement / Epa / TT
Det var proryska rebeller som sköt ned MH17 - och dödade därmed alla 298 ombord på det malaysiska passagerarplanet, slår haveriutredningen fast enligt nya uppgifter till CNN.
Foto: Igor Kovalenko / Epa / TT
Proryska rebeller pekas ut som ansvariga för nedskjutningen, enligt en källa som sett rapporten. Utredarna anger exakt vilken typ av raket som användes liksom dess bana, rapporterar CNN.
Foto: Rob Stothard
Både de proryska rebellerna och Ryssland avvisar bestämt anklagelserna. De pekar i stället ut den ukrainska regeringssidan som skyldig.
Foto: Evgeniy Maloletka

Proryska rebeller sköt ned MH17 - och dödade därmed alla 298 ombord på det malaysiska passagerarplanet.

Det slår haveriutredningen fast inför årsdagen av nedskjutningen, enligt nya uppgifter till CNN som citerar källor "nära utredningen".

Jag vill att rättvisa skipas, säger Rita Phang som förlorade en kusin i tragedin.

Sorgen är lika djup i dag som för ett år sedan. Det säger anhöriga till de 298 offren ombord på det malaysiska planet MH17, som sprängdes i småbitar av en raket över östra Ukraina.

De förlorade föräldrar, barn, hustrur och män - och flera har ännu inte fått hem kvarlevorna efter sina kära. Kroppsdelar spreds över ett stort område intill Donetsk, en stad som stått i fokus för striderna mellan proryska rebeller och ukrainska regeringstrupper.

Evert van Zijtveld kunde bara begrava en liten del av kvarlevorna efter sin son Robert-Jan, 18, och dotter Frederique, 19, i december förra året.

Vi fick något tillbaka, även om det var lite. Så vi gav det en plats. Begravningsplatsen är nära vårt hem, säger han till AP.

Sedan dess har familjen fått hem flera fragment av sina döda barn. Nu vet de inte riktigt hur de ska agera.

Det är mycket svårt att besluta om vi ska öppna graven för att lägga ned ytterligare benbitar, säger pappan.

Samtidigt kommer CNN med nya uppgifter från två källor med kännedom om haveriutredningen. Proryska rebeller pekas ut som ansvariga för nedskjutningen, enligt en källa som sett rapporten. Utredarna anger exakt vilken typ av raket som användes liksom dess bana, rapporterar CNN.

Haverirapporten anger också den exakta avskjutningsplatsen och slår fast att proryska rebeller kontrollerade detta område. Många kom till samma slutsats omedelbart efter nedskjutningen, men nu också haveriutredningen att officiellt slå fast vem som bär skulden, enligt CNN:s källor.

Både de proryska rebellerna och Ryssland avvisar bestämt anklagelserna. De pekar i stället ut den ukrainska regeringssidan som skyldig.

Utkastet till utredningen är på flera hundra sidor, rapporterar CNN. Den slutgiltiga haverirapporten väntas i oktober.

Rapporten visar också att Malaysia Airlines inte läste andra länders varningar till sina piloter utan fortsatte att flyga över krigszonen i östra Ukraina - trots att andra flygbolag ändrade sina rutter.

Offrens anhöriga samlas till minnesceremonier i Malaysia, Nederländerna, Storbritannien och andra länder. De sörjer och är samtidigt otåliga över att både haveriutredningen och en nederländsk brottsutredning, som väntas bli klar i december, tar så lång tid.

De agerar för försiktigt. De är lite ängsliga. Jag tror att det hela är för politiskt känsligt, säger holländaren Rob Fredrikz, som förlorade sonen Bryce och dennes flickvän Daisy, till AP.

Din värld upphör med en smäll. Allting omkring dig fortsätter. Du försöker delta, men det är svårt, säger hans fru Silene.

Deras vardagsrum i Rotterdam domineras fortfarande av blommor och minnen efter Bryce och Daisy. Det unga parets sovrum är fortfarande lika uppochnedvänt efter packningen som det var den dag de gav sig i väg för att semestra på Bali, skriver AP.

På flygplatsen i Kuala Lumpur i Malaysia hölls en minnesceremoni med anhöriga och representanter för flygbolaget. Också landets premiärminister deltog.

Vi vill få reda på vem som sköt ned planet. Vi måste få veta det, sade en gråtande Ivy Loi, änka efter piloten Eugene Choo, enligt AFP.

Rita Phang, 62, förlorade en kusin när planet sköts ned.

Vi sörjer fortfarande även om det har gått nästan ett år. Nu måste något göras. Jag vill att rättvisa ska skipas, sade hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.