Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Propagandan mot Sverige: ”Kina vill inte stå till svars”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Ann Linde.
Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Patrik Oksanen.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA
Global Times chefredaktör Hu Xijin twittrade om Sverige 14 mars.
Foto: TWITTER
Gui Minhai.
Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Parallellt med bekämpningen av det nya coronaviruset så intensifieras det globala propagandakriget om smittan.

Kinesiska och ryska intressen sammanfaller – och Sverige är än en gång en måltavla.

– Kina vill inte stå till svars inför resten av världen för att ha orsakat den här pandemin, säger Patrik Oksanen på tankesmedjan Frivärld, som skriver en rapport om desinformation under coronakrisen.

Expressen kunde i förra veckan berätta om desinformation som sprids i coronaviruset spår. Det gällde allt från anklagelser mot Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till ogrundade påståenden om vad som påstås ska hjälpa mot smittan.

Men på global nivå sker också ett slags propagandakrig – där Sverige blivit en måltavla. 

Expressen har även berättat om en ledartext i det kinesiska kommunistpartiets tidning Global Times som gick till hårt angrepp mot Sverige. Enligt tidningen ska Sverige ha gett upp kampen mot viruset och Sverige liknas vid ett ”svart hål” som kan sprida smittan vidare. Dessutom uppmanades EU att fördöma Sverige.

Utrikesminister Ann Linde kommenterade angreppet:

”Jag är stolt över alla som arbetar hårt för att begränsa Covid-19. Det krävs internationellt samarbete för att lösa den situation världen nu står inför. I dagens svåra läge hjälper inte polemik.”

Kinakännaren: ”Ansträngda diplomatiska relationer”

Journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson har på sin sajt InBeijing uppmärksammat att Sverige blivit en måltavla i Kinas propagandaoffensiv under coronakrisen. Han beskriver statskontrollerade Global Times:

– Ofta är det Global Times som är ute och vevar när man har en sån här situation, när man har nåt diplomatiskt bråk med nåt annat land eller när man vill försvara Kinas ståndpunkt i nån fråga.

På världsscenen är Sverige ett litet land. Varför intar Sverige en sån särställning i den kinesiska propagandan?

– Just i det här fallet med coronaviruset finns det två anledningar. Det ena är att Sverige varit mer försiktiga och ovilliga till drastiska åtgärder än många andra länder. Samtidigt har man redan ansträngda diplomatiska relationer mellan Sverige och Kina som gör att man inte tvekar att slå till Sverige, säger Olsson.

Flera av de experter som Expressen pratar med återkommer till att Sverige blivit en måltavla i den kinesiska propagandan, inte minst med anledning av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som suttit fängslad i Kina sedan 2015.

– Hela episoden med Gui Minhai och den diplomatiska konflikten som det har lett till spelar en viktig roll här. Men finns det andra saker som spelar in? Då menar vissa att Sverige blivit ett slags testballong och att man använder Sverige för att sända signaler till andra länder också, säger Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Konspirationsteorier sprids

Expressen har tidigare berättat om att man från kinesiskt håll, både i mediekanaler och från diplomatkåren, försöker så tvivel om viruset verkligen uppstod i Kina

– Den här typen av kriser förvandlas snabbt till politiska kriser och skapar en stor risk för regimen. Då är man väldigt orolig för att det här ska användas för att ifrågasätta kommunistpartiets maktinnehav, både inom Kina men också utanför Kina, säger Jerdén och fortsätter:

– Då började man väldigt aktivt och tydligt kritisera alla som på nåt vis drog likhetstecken mellan det här viruset och Kina - man skulle inte beskriva det som nåt som hade uppstått i Kina och absolut inte som nåt som kinesiska staten hade skuld i.

Från kinesiskt håll sprids inte bara tvivel utan också direkta konspirationsteorier:

– Från Kina har man spridit en konspirationsteori att det skulle vara amerikaner bakom viruset i Wuhan från början. Jag ser hela det här som en del av en strategi för kommunistpartiet att mota den här potentiella politiska krisen, säger Björn Jerdén på Utrikespolitiska institutet.

Kinesiska och ryska syften sammanfaller

Konspirationsteorin har också snappats upp av Patrik Oksanen, tidigare ledarskribent och numera senior fellow på tankesmedjan Frivärld. Han skriver nu på en rapport om desinformation under coronakrisen.

– Det handlar om att ta kontroll över berättelsen och då vill man komma bort från att det här är den kinesiska smittan. Då passar det in att föra fram konspirationer om att USA ligger bakom det här med biologisk krigföring, säger Oksanen.

Expressen har tidigare uppmärksammat att desinformation och konspirationsteorier sprids från ryska källor, vilket också Sveriges Radio berättat om. Patrik Oksanen menar att ryska och kinesiska desinformationssyften sammanfaller här, inte minst när Sverige blir en måltavla:

– Det finns både ryska nätverk och högerextrema nätverk i ett antal länder som pumpar narrativet om Sverige som en misslyckad stat. Man använder det för sina syften. Då passar det här in i den berättelsen. Då får du en trampolineffekt när du ger dig in med berättelser som andra redan sprider, säger Oksanen.

Varför vill man från kinesiskt håll föra fram bilden att viruset inte uppstod där?

– Kina vill inte stå till svars inför resten av världen för att ha orsakat den här pandemin genom sitt agerande vid utbrottet. Det handlar i förlängningen om att bygga vidare på det kinesiska projektet att vara den starkaste makten i världen 2050.

– Om de kan kapa kopplingen att viruset är kinesiskt och, i alla fall i konspiratoriska kretsar, sprida uppfattningen att det är amerikanarna som ligger bakom det, och måla ut att väst, eller att vissa länder i väst, inte gör tillräckligt och därmed blir farliga för hela världen så förskjuter de bilden, säger Oksanen.

Kinas svar på kritiken

Expressen har sökt företrädare för den kinesiska ambassaden i Sverige. I ett uttalande på ambassadens sajt har de gått till motangrepp mot Gunnar Hökmark, tidigare EU-parlamentariker för M och numera ordförande för tankesmedjan Frivärld, som svarade på det kinesiska angreppet mot Sveriges hantering av coronakrisen.

Hökmark skrev i en debattartikel i Expressen att Kina borde be världen om ursäkt för corona och andra epidemier ”på grund av diktaturens nonchalans inför livsmedelssäkerhet, djurstandard och dess förtryck av sanningen och de egna medborgarna”

Kinas ambassad svarade med att det är Hökmark som borde be Kina om ursäkt:

”Vi fördömer starkt hans löjliga ord och uttrycker ett hårt motstånd mot att Expressen publicerar ett sådant uttalande”, skriver ambassaden och tillägger att Kina har varit ”snabba, resoluta och effektiva” i att hantera viruset.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: Chefer spår corona-boom på sjukhusen  

LÄS MER: Varför dör fler män än kvinnor av corona? (PREMIUM)

LÄS MER: Frågor och svar om corona

Donald Trump om coronaviruset och Kina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.