Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Programmeraren Doruk utvisas efter arbetsgivarens miss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu ska Doruk Demircioglu utvisas – efter åtta år i Sverige.
Foto: Privat
– Jag vill se en förändring, säger han.
Foto: Privat

Han har bott i Sverige i åtta år.

Nu ska Doruk Demircioglu, 31, utvisas – på grund av ett misstag från hans arbetsgivare.

– Migrationsverket säger att de bara följer reglerna för att skydda arbetskraften, men i slutändan är det inte bra för det svenska arbetsklimatet eller för invandrare som arbetar, säger han nu.

Doruk Demircioglu har bott i Sverige i åtta år. Han studerade sig till en master i materials and nanotechnology på Chalmers och arbetar nu som den ende ux-designern på ett företag i Stockholm.

Men inte länge till. 

Under de senaste åren har Doruk med oro följt nyheterna om andra invandrare som utvisats på grund av arbetsgivares misstag i kollektivavtal. 

Nu besannas hans mardröm.

För några veckor sedan öppnade Doruk ett brev. "Migrationsverket beslutar att utvisa dig", stod det på förstasidan. Han har nu fyra veckor på sig att frivilligt lämna landet och flytta tillbaka till Turkiet.

– Det kändes konstigt att läsa. De har sett mina försäkringar, mina bankkonton, mina skolbetyg. De vet allt om mig. Jag har bott här i åtta år, det är svårt att förstå, säger han.

"Jag vill se en förändring"

Orsaken till utvisningsbeslutet är att Doruk Demircioglus arbetsgivare valt fel typ av försäkring kopplat till kraven som Migrationsverket ställer.

– Jag hade en försäkring, men det tillhörde inte rätt paket. Det är därför jag utvisas. Migrationsverket säger att de bara följer reglerna för att skydda arbetskraften, men i slutändan är det inte bra för det svenska arbetsklimatet eller för invandrare som arbetar, säger han.

Doruk har överklagat beslutet, som nu ska prövas av migrationsdomstolen.

– Jag vill se en förändring. Inte bara för mitt fall – för alla.

Doruk arbetar som ux-designer i Stockholm.
Foto: Privat

Arbetsgivaren: "Helt orimligt"

Greger Hagelin, vd på företaget Keyflow där Doruk Demircioglu arbetar, berättar att beslutet från Migrationsverket har påverkat teamet mycket.

– Felet vi gjorde var att vi inte tecknade rätt försäkringar. Det är nämligen omöjligt att få klarhet från Migrationsverkets tjänstemän om exakt vilka försäkringar som ska tecknas, menar han.

Hagelin understryker att företaget ska ha vänt sig till det försäkringsbolag som Migrationsverket hänvisade till.

– När Migrationsverket år senare påpekat för oss att vi ska ha andra försäkringar så tecknades dessa, säger han och fortsätter:

– Det är förstås helt orimligt att högutbildade, eftertraktade, skattebetalande medborgare utvisas på grund av formaliteter.

Migrationsverket: "Kan tyckas hårt"

Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket, förklarar att det saknar betydelse vem som begår felet.

– Som lagen ser ut kan man inte gå tillbaka och rätta felaktigheter som gjorts i en tidigare tillståndsperiod. Tidigare kunde man godkänna mindre misstag, men ny praxis från domstolen satte stopp för det. Minsta avvikelse gör att uppehållstillståndet inte kan förlängas alls, säger hon.

Hon kan inte gå in i detalj på Doruk Demircioglus enskilda ärende eftersom det just nu prövas i migrationsdomstol.

– Jag kan inte berätta mer än att man utifrån inte har uppfyllt villkoren.

Tar ni hänsyn till att Doruk har bott i Sverige i åtta år?

– Ett arbetstillstånd är tidsbegränsat. Det ger personen i fråga rätt att bo och arbeta i Sverige under en begränsad tid. Det kan tyckas hårt när vi måste följa de här reglerna, men vi måste följa svensk lagstiftning. I det här fallet har man sökt tillstånd för arbete, och då är det de villkoren vi måste titta på.

Lagstiftningens svåra konsekvenser för arbetstagare har påtalats för regeringen, förklarar Alexandra Elias.

– Men det är också viktigt att arbetsgivaren tar sitt ansvar och ser till att det blir rätt från första början.

Arbetsgivarens ändring spelade ingen roll

Expressen har tidigare skrivit om stjärnprogrammeraren Tayaab Shabab som sägs vara en av de skickligaste inom sitt yrke i Sverige men som nu ska han utvisas till Pakistan – på grund av samma orsak som Doruk. Det vill säga en tidigare arbetsgivares miss.

Också om Kerem Yüksel, 31, som fick fyra veckor på sig att lämna Sverige, flickvän, arbete och bostad av samma orsak. Att misstaget rättades till i efterhand av arbetsgivaren påverkade inte beslutet.

– Det känns extremt dåligt. Min utvisning beror på mina tidigare arbetsgivares misstag. Jag har inte gjort något fel. Det är en absurd tolkning av en lag; jag förstår inte varför jag måste lida för det, sa Karem i slutet av mars. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.