Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prognosen: Nästa år blir ett av de varmaste

Detta är skillnaden på klimat och väder.
Torka. Genrebild.
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
2021 väntas bli ett av de varmaste åren någonsin.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2021 väntas bli ett av de varmaste åren någonsin, enligt brittiska Met Office.

Inte ens det kylande väderfenomenet La Niña tros kunna vända de senaste årens trend.

– Det kommer vara betydligt varmare än tidigare La Niña år, som 2011 och 2000 på grund av global uppvärmning, säger fysikern Adam Scaife i ett pressmeddelande.

Storbritanniens nationella vädertjänst, Met Office, har släppt sin årliga prognos för nästa års temperaturer. Och utsikterna är inte goda.

Met Office beräknar att den globala medeltemperaturen kommer att landa mellan 0,91 till 1,15 grader över förindustriell period. 

Därmed väntas 2021 bli ett av de varmaste åren som någonsin registrerats – likt alla år sedan 2015.

Met Office prognoser och de konstaterade medeltemperaturerna de senaste åren.
Foto: Met Office

”Ökade växthusgaser”

Nästa år infaller det kylande väderfenomenet La Niña, som vanligtvis brukar leda till lägre temperaturer. Men fenomenet spås inte få samma effekt som det fått i historien.

Forskaren Nick Dunstone vid Met Office menar att La Niña och motsatsen El Niño brukar vara den ”näst viktigaste faktorn för att bestämma jordens temperatur”.

– Men det är helt enkelt förminskat genom den påtvingade effekten av ökade växthusgaser i atmosfären, säger han i ett pressmeddelande.

”Betydligt varmare”

Fysikern Adam Scaife, chef för långtidsprognoser på Met Office, konstaterar att 2021 kommer vara ”betydligt varmare” än tidigare La Niña-år, som 2011 och 2000. Även han pekar ut global uppvärmning som orsak.

– Uppvärmningen om 0,4 grader sedan La Niña år 2000 är i linje med trenden om 0,2 graders uppvärmning per decennium, säger klimatforskaren Doug Smith i pressmeddelandet.

Hittills är 2016 det varmaste året som någonsin uppmätts. Då var medeltemperaturen 1,1 grad högre än förindustriell period.

Se mer

Miljö- och klimatministern om målen i Parisavtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.