Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Profilerna överger ryska stats-tv:n

Se det omtalade klippet: ”Nej till krig – tro inte på propaganda”.
Marina Ovsjannikovas direktsända protest i Channel 1.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Tv-redaktören Marina Ovsjannikova har kallats Rysslands modigaste kvinna efter sin direktsända kupp i den statliga tv-kanalen Channel 1 – där hon krävde ett slut på kriget i Ukraina och anklagade kanalen för att sprida propaganda.

Men Ovsjannikova är inte ensam i sitt missnöje. Flera tunga profiler från rysk stats-tv har sagt upp sig de senaste veckorna. 

Under de senaste veckorna har Rysslands statskontrollerade tv-kanaler jobbat ihärdigt med att sprida en Putin-vänlig bild av invasionen av Ukraina – samtidigt som flera oberoende medier har stoppats efter att ha brutit mot Kremls censurdirektiv.

För att stoppa desinformation från att spridas har EU tills vidare valt att blockera alla sändningar från kanalerna Sputnik och RT.

Kupp i direktsändning

Kritiken mot Rysslands statliga kanaler kommer också inifrån, vilket tv-redaktören Marina Ovsjannikova demonstrerade genom sin direktsända protest i Rysslands största tv-kanal Channel 1. 

Ovsjannikova klev in mitt under sändningen av det populära nyhetsprogrammet ”Vremya” och ställde sig bakom programledaren Ekaterina Andreeva hållandes i ett plakat med budskapet: 

”Tro inte på propaganda. De ljuger för er här” och de engelska orden ”NO WAR”. 

https://twitter.com/expatua/status/1503477321642217483?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503477321642217483%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2Fc3fWeDPnovVDDN2Q2EZeyh

Men Ovsjannikovas kupp mot sin arbetsgivare är bara det mest omskrivna avhoppet de senaste veckorna, rapporterar BBC.

Bara några timmar efter protesten hade ytterligare tre profilerade ryska journalister sagt upp sig från Kremlvänliga tv-kanaler.

En av uppsägningarna kom från Channel 1:s Europakorrespondent Zhanna Agalakova, samtidigt som den konkurrerande kanalen NTV fick ett avhopp i form av programledaren och korrespondenten Vadim Glusker som hade jobbat på NTV i nästan 30 år. 

”Har gjort Ryssland till ett helvete”

Även innan Ovsjannikovas kupp var listan med avhoppare från ryska statsägda kanaler lång. Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina hoppade flera journalister från RT av sina jobb – och efter att EU beslutat om att blockeringen mot RT och Sputnik följde en rad uppsägningar. 

Även Ivan Urgant, programledaren för en av Rysslands populäraste talkshows, ”Evening Urgant”, har tagit en paus från sitt jobb för Channel 1. Efter invasionen av Ukraina lade han upp en svart ruta med det korta men tydliga budskapet ”Rädsla och smärta. Inget krig” på sin Instagram.  

Maria Baronova vid en protest i Moskva 2017.
Foto: STELLA PICTURES/ALAMY/ITAR-TASS/
Programledaren Ivan Urgant tillsammans med sin fru Natalja Kikadzne.
Foto: ITAR-TASS News Agency / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

Men det tyngsta avhoppet hittills kom förra veckan då RT:s chefredaktör Maria Baronova meddelade att hon säger upp sig från sitt uppdrag. 

Baronova, som anslöt sig till RT 2019, var en ovanlig representant för kanalen då hon tidigare gjort sig känd som regimkritisk aktivist. Nu har hon återigen vänt sig mot president Putin, som hon menar har gjort Ryssland till ett ”oändligt helvete”, skriver the Daily Mail. 

Efter avhoppet från RT uttryckte Baronova i en intervju med Fox News att hon känner en stor oro för att ett kärnvapenkrig mellan Ryssland och väst kan vara att vänta – men hon tror inte att Putin kommer agera först. 

– Jag misstänker att västvärlden kommer använda kärnvapen. Det här är en väldigt farlig situation.

Här lämnar ryska tv-personalen – mitt i sändning

Under en emotionell sista sändning sa personalen på den oberoende ryska kanalen Dozhd farväl till sin publik, och tågade gemensamt ut från studion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.