Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilerna: Därför måste ökande klyftorna minska

Pehr G Gyllenhammar, tidigare vd för Volvo.
Göran Johnsson var tidigare ordförande för IF Metall. Foto: NILS PETTER NILSSSON

Skyhöga löner för toppchefer i näringslivet är skadliga för näringslivsklimatet. 

Den växande klyftan är ett stort problem för att bygga starka och växande företag i Sverige. 

Det skriver Pehr G Gyllenhammar och Göran Johnsson på DN Debatt. 

Pehr G Gyllenhammar var vd för Volvo mellan 1971 och 1983. Samtidigt var Göran Johnsson, som tidigare varit ordförande för IF Metall, facklig representant i Volvos bolagsstyrelse. 

DN Debatt skriver näringslivsduon om de växande klyftorna i Sverige – som de anser är ett problem för ett hälsosamt näringslivsklimat. 

Tillit hos anställda och medborgare är en avgörande faktor för en sund utveckling i näringslivet. De sanslösa löner och belöningsprogram vi nu ser för höga chefer i näringslivet betraktar vi som direkt skadliga för ett bra näringslivsklimat”, skriver de.

”Saboteras när klyftorna ökar”

Pehr G Gyllenhammar och Göran Johnsson är positiva till att värnskatten avskaffas – men menar att fyrpartiöverenskommelsen, som inkluderar 73 punkter, inte kommer minska de ökande klyftorna. 

Klart är dock att avskaffad värnskatt inte bidrar till att klyftorna minskar i det svenska samhället. Den skattereform som utlovats i överenskommelsen måste därför ta ett helhetsgrepp om skatterna: Om skattenivån skall höjas, sänkas eller vara oförändrad beror på vilken nivå vi vill ha på skola, vård och omsorg, liksom satsningar på polisväsendet, vårt försvar med mera.

Duon vill se krafttag från politiker både inom EU men också globalt för ”ökad rättvisa”. De föreslår att man inför en progressiv fastighetsskatt för att omfördela mellan inkomst av kapital och arbete. 

Vi bygger företag tillsammans. Vi bygger också nationen Sverige tillsammans. Dessa gemensamma uppgifter saboteras när klyftorna ökar”, skriver Pehr G Gyllenhammar och Göran Johnsson. 

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

Ex-strippan: Livet på insidan av Stockholms strippklubbar

Lisa: ”Det är egentligen porrklubbar, där vissa tjejer har sex med gästerna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.