Profeten: Nästa helg går jorden under

Publicerad
Uppdaterad
OAKLAND. Det ser ut som ett jätteplakat för en kommande katastroffilm från Hollywood.
Judgement Day - den 21 maj.
Men bibelkännaren Harold Camping menar allvar.
Och nu sprider han sitt budskap över hela världen:
Den 21 maj 2011 är domedagen här.
Har du något planerat för den 22 maj? Harold Camping och många av hans lyssnare på Family Radio har det inte. De räknar inte med att vara kvar på jorden då.
Som den 28-årige Matthew Ivers. Han är en av ett 20-tal personer i studiopubliken när vi kommer på besök. Det är tv-sända bibelstudier och ämnet för dagen är detsamma som det varit mest varje dag de senaste månaderna.
Världens snara undergång.
- Jag är egentligen arkitekt, men jag har sagt upp mig från jobbet, berättar Matthew Ivers. Jag gick ner till halvtid i november i fjol och slutade helt i mars.
- Nu vill jag ägna all den tid som är kvar åt att varna för domedagen.
Den 89-årige Harold Camping ser mer ut som en pensionerad diplomat än en domedagsprofet. Men det är just vad han är. Och sällan - om någonsin - har världens undergång basunerats ut så intensivt och teknologiskt avancerat som från Family Radio i Oakland.
Amerikanska och utländska journalister köar nu för en intervju. Medan tid är. CNN har gjort ett längre inslag, Washington Post har skrivit om Camping, BBC är inbokade några dagar efter att vi har träffat honom.

Har sänt i över 50 år

TROENDE. Harold Camping är övertygad om att jorden går under den 21 maj. "Vår uppgift är att varna för domedagen och tack vare internet kan vi nu sprida budskapet över bokstavligen hela världen", säger domedagsprofeten. Foto: Thomas EngstromSjälv är Camping egentligen ingenjör och inte präst. Men bibeln kan han och han har i över 50 år sänt sina religiösa program från en studio här i Oakland. Family Radio har över 60 stationer bara i USA och sänder även på flera andra språk.
Han har också en tv-studio och gör sin egen show där han svarar på läsarfrågor varje kväll. Via internet så når Family Radio ännu fler och deras budskap är översatt till 80 språk.
- Även detta är ett tecken från Gud, säger Harold Camping. Vår uppgift är att varna för domedagen och tack vare internet så kan vi nu sprida budskapet över bokstavligen hela världen.
- Det är ingen slump att dessa tekniska genombrott kommit nu, strax före slutet. Detta är vidunderliga tider.
Family Radio har också satt upp över 1 200 stora billboards runt om i USA där vi alla varnas för att slutet är nära. Karavaner med husbilar där budskapet är målat längs sidorna far land och rike runt.
]Ja, Family Radio har även skickat ut sina "ambassadörer" till andra länder och satt upp billboards även där, från Moçambique till Malaysia.
- Min bror var i Sverige för några veckor sedan, berättar Matthew Ivers. Men han blev inte så väl mottagen där.
Verksamheten finansieras främst via donationer från lyssnarna, men någon budget för den pågående kampanjen vill Family Radio inte avslöja.
Harold Campings undergångsvision har dock inget med 2012 och mayafolkets påstådda profetia att göra. Han säger sig grunda detta helt och hållet på bibeln och uppgifter som finns där.

7 000 år efter Noaks ark

VARNAR I STORT FORMAT. Family Radio har också satt upp över 1200 stora billboards runt om i USA där vi alla varnas för att slutet är nära. Foto: Thomas EngstromI korthet går det ut på att Harold Camping funnit att domedagen ska inträffa exakt 7 000 år efter att Noak seglade ut med arken. Camping säger sig veta det exakta datumet för detta och 7 000 år råkar ha gått den 21 maj 2011.
Han har andra matematiska uträkningar som i hans ögon också stöder detta. Men låt oss inte trassla in oss i det. Själv hyser han i alla fall inga tvivel.
- Bibeln är Guds ord. Att tvivla på detta vore att tvivla på Gud.

"Vi har ingen plan B här"

Till historien hör att Camping även förutspådde världens undergång den 21 maj 1994, men då hände som bekant just ingenting. Han säger att han fått ny information sedan dess och att denna gång är han säker.
Så vad gör du den 22 maj om trots allt inget händer?
- Jag kan inte svara på den frågan, säger han. Vi har ingen plan B här. Domedagen kommer att inträffa.
Han är onekligen exakt i sin profetia. Domedagen anländer runt 18.00 den 21 maj i form av väldiga jordskalv som börjar kring datumgränsen och sedan vandrar över jorden. De många naturkatastroferna den senaste tiden - från Haiti till Japan - ser Camping som ett tecken på vad som komma skall.
- Jag darrar när jag tänker på vad som kommer att ske. Så många kommer att dö.
INTE ÖVERTYGADE. Inte alla medarbetare på Family Radio är övertygade om budskapet. Foto: Thomas EngstromMen de som skött sig kommer enligt Camping att fara till himlen den 21 maj. Det handlar dock bara om cirka två, tre procent av mänskligheten. Resten blir lämnade bakom. Många faller offer den 21 maj och några månader senare, den 21 oktober, går jorden bokstavligen under och allt liv släcks. Allt enligt Camping.
Det finns många kristna i USA som tror på domedagen, att det någon gång kommer en dag då Jesus ska återvända och de rätt-troende far i väg uppåt och vi andra syndare blir kvar här nere.

Domedagsböcker blev succé

En hel serie kristna, skönlitterära böcker, "Left behind", handlar om just detta och blev en väldig succé i USA för några år sedan. Så Campings budskap faller i bördig jord.
- Så är det helt klart, säger sociologen John R Hall vid University of Washington som specialiserat sig på undergångsprofetior genom tiderna och som skrivit boken "Apocalypse".
- Det finns för många en känsla av att vi lever i onda tider. Så har det varit i USA ända sedan den 11 september 2001. Lägg sedan till den ekonomiska krisen och alla naturkatastroferna.
Hall tror dock inte att Campings profetia kommer att utlösa någon masspsykos och självmord som en del andra kristna, apokalyptiska grupper gjort. Men han är säkert på att Harold Camping kommer att ha en del att förklara den 22 maj.
- Reaktionerna brukar variera. De som trott på honom kan komma fram till att Camping begått något räknefel, eller att tiden trots allt inte var den rätta än.
Det finns ett 100-tal medarbetare på Family Radio. Många av dem jag talat med vill inte säga hur de kommer att reagera om den 21 maj kommer och inget händer. Det vore att visa tvivel och det är en synd bara det.
Men inte heller här på Family Radio är alla övertygade. Mike Gusenkov är tv-tekniker och sköter en av kamerorna under Campings bibelstudie-show. Han är 26 år och har arbetat här i tre år.
- Nej, jag tror att Camping har fel, säger han. Jag räknar med att komma till jobbet även den 22:a. Vi är flera här på stationen som inte tror att något kommer att hända.
Vad anser Camping om att ni tvivlar på hans budskap?
- Åh, det är inga problem. Detta är USA trots allt. Vi får tycka vad vi vill här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag