Professorns dom om test för corona

Så går det till när ett coronatest utförs – provtagningsbilar åker hem till patienter.
Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet
Foto: Linköpings universitet

Nästopsprov är mest tillförlitliga om man vill upptäcka luftvägsvirus genom test för corona.

Det anser Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, som berättar om för- och nackdelar med sex olika testmetoder.

– Drömmen vore att testa stora delar av befolkningen nu, men i det akuta skedet slukar det för mycket kraft, resurser och ekonomi, säger han.

I Sydkorea testas väldigt många människor.

– Sydkorea mäter kontinuerligt hur många som infekterats och tillfrisknat, infekterats och fortfarande är sjuka respektive blivit exponerade för virus men ännu inte insjuknat. Den informationen blir statistiskt intressant när vi försöker förstå hur coronaviruset sprider sig och fungerar, menar Jorma Hinkula.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han med nya och mer effektiva testmetoder nu hoppas att fler britter snart ska kunna få besked om de redan har haft coronaviruset och blivit immuna.

Enkät: Skulle du göra Stockholms stads coronatest?

Anders Carlsson, 38, ingenjör, Stockholm.– Jag gjorde det där testet i morse. Jag tycker inte det gav någonting. Man fick veta, är du sjuk så ska du stanna hemma. Det var info man redan vet och får jag andnöd då åker jag till sjukhus.Lucy Andersson, 34, arkitekt, Stockholm.– Jag har gjort testet. Det gav bara svar på vad man redan vet, om man inte känner sig frisk så ska man stanna hemma.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Erika Lennmark, 39, lärare, Stockholm.– Ja, jag kan tänka mig göra ett sånt test, jag tror inte att jag är i närheten av det, men det kan vara bra att få göra ett test ändå.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Eva Olofsson, 75, pensionär, Gröndal.– Ja, det kan jag göra, även om jag redan vet hur jag står till, men jag kan gärna göra en test. Det här har inte påverkat min vardag så mycket, jag är 75 år, men promenerar mycket och kollar Netflix och HBO och lyssnar på ljudböcker.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Rickard Wikholm, 32, säljare, Stockholm– Ja, absolut. Men jag har tyvärr inte hunnit ännu. Det är en väldigt bra grej att det där finns. Det är en märklig tid nu när allting bara är på paus.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I Sverige är det än så länge bara riskgrupper och äldre som testas.

– Vi har helt enkelt inte kapacitet och råd att lägga allt krut på att screena hela befolkningen. Och bara för att man kan konstatera att någon har haft coronaviruset så kan man inte med säkerhet säga att man är immun mot det för all framtid och helt utan risk att smitta andra, säger Hinkula och fortsätter:

– Det måste vi helt enkelt forska mer på. I Kina har man sett att människor som varit friska och hållit sig isolerade två veckor efteråt ändå har fått förhöjda virusnivåer igen och att det liksom ”poppar upp” och blir påvisbart på nytt. 

Professorn: Vi har fyra coronavirus omkring oss hela tiden

Kan man få coronaviruset två gånger?

– Det finns sju slags humant drabbande coronavirus och fyra av dem har vi omkring oss hela tiden under vinterhalvåret. Mycket tyder på att man kan vara ganska säker på att åtminstone inte bli återinfekterad i nära framtid efter genomgången infektion. 

Professorn är tämligen säker på att man i Sverige i efterhand kommer att testa brett för att försöka uppskatta hur stor del av befolkningen som har blivit immun mot corona.

– Det vore konstigt annars. 

Något annat du vill säga om coronakaoset?

– Det är beundransvärt att Sverige och Storbritannien ännu håller skolorna öppna trots att alla andra länder stänger ner av anledningar som inte förhindrar att viruset sprider sig. Det finns ett politiskt tryck och det är tydligt att det är mer politik än vetenskap och kunskap som gör att man bommar igen. Vi måste i Sverige försöka hålla viktiga samhällsfunktioner i gång och vi har bättre koll på smittvägarna om studenter och personal är i skolan.

Så hur tycker du att gymnasier och högskolor borde göra?

– De borde ha öppet, men inte ha full fart på undervisningen på plats. Man kan blanda digital undervisning med att göra vissa moment som inte funkar via internet i lektionssalarna. Att helt stänga och ge alla ledigt vore förstås galet.

”Salivprov är ju bekvämt...”

Region Stockholm lanserade i veckan ett självtest som hundratusentals svenskar redan har gjort för att få svar på om de behöver ringa sjukvården eller ej. Professor Agnes Wold har rekommenderat folk att göra testet om de är osäkra. 

I Sverige finns det enstaka återförsäljare av självtester, men Folkhälsomyndigheten har avrått från dessa. Coronatester som riktar sig direkt till konsumenter är betydligt mindre tillförlitliga än de tester som sjukvården gör, varnar även Läkemedelsverket. ”Den som använder självtestet kan ha en pågående virusinfektion, även om testet ger ett resultat som visar motsatsen”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande

Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet
Foto: Linköpings universitet

Professor Jorma Hinkula om sex olika metoder att testa corona: 

Nästopsprov: TaqPath COVID-19 Combo Kit.

NÄSTOPSPROV:

Testets namn: TaqPath COVID-19 Combo Kit. 

Tillverkare: ThermoFisher.

Diagnostid: Fyra timmar.

Så här funkar det: Test tas med ett slags tops långt bak i näsan. 

Professorn i virologi, Jorma Hinkula:

– Det är väldigt bra kvalitet på den här typen av virusarvsmassetester och det är den här typen av tester som man använder sig av i västerländsk sjukvård. Tillverkaren är välkänd. Man går djupt in i näsan, till området mellan svalg och andning. I näsan och svalget håller coronavirus till. Det här är en beprövad metod, bland de bättre. 

Ansiktsmaskstest.
Foto: University of Leicester

ANSIKTSMASKSTEST:

Tillverkare: University of Leicester.

Diagnostid: 12-48 timmar.

Så här funkar det: Billiga ansiktsmasker utrustade med material som fångar upp droppar från bärarens utandningsluft och kan skickas till laboratorium för test av olika bakteriella- eller virusinfektioner.

Professorn i virologi, Jorma Hinkula:

– Den här metoden används sällan i Sverige, så vi har inte så mycket erfarenhet av den. Att testa det som fångas upp i utandningsluften skulle inte behöva vara så tokigt, men det tar lång tid att få provsvar. 


Fingeravtryck/blodprovstest: COVID-19 IgM IgG Rapid Test.
Foto: BioMedomics

FINGERAVTRYCK/BLODPROV:

Testets namn: COVID-19 IgM IgG Rapid Test.

Tillverkare: BioMedomics.

Diagnostid: En kvart. 

Så här funkar det: Ett litet blodprov samlas upp genom stick i fingret och analyseras i en kassett. 

Professorn i virologi, Jorma Hinkula:

– Jag har aldrig sett det användas i seriösa medicinska sammanhang. Det är en helt ny produkt som är oprövad av välrenommerade laboratorier. Säreget att erbjuda sådant för hemmabruk!

Andningstest: Designingenjören Saqib Ali och Dr Sterghios Moschos tittar på en prototyp för andningstestutrustning.
Foto: Northumbria University

ANDNINGSTEST: 

Tillverkare: Northumbria University, Newcastle.

Diagnostid: Nästan omedelbart.

Så funkar det: Testpersonen andas i en attrapp. Via biomarkörer som DNA, RNA, proteiner och fettmolekyler ska man kunna upptäcka sjukdomar på lungorna och andra delar av kroppen. Metoden är fortfarande under utveckling.

Professorn i virologi, Jorma Hinkula:

– Det finns olika varianter på andningstester. En del är bra, andra är det inte. Metoden är ungefär densamma som vid topsning i näsan, med den skillnaden att det är något mer okänsligt. Du har nämligen sannolikt mindre virus i utandningsluften ur luftvägarna än i näshålan. Det ska bli intressant att se hur känslig och effektiv denna metod är.

Fingersticksprov: COVID-19 Rapid Test Cassette.
Foto: SureScreen Diagnostics

FINGERSTICKPROV:

Testets namn: COVID-19 Rapid Test Cassette. 

Tillverkare: SureScreen Diagnostics.

Diagnostid: Tio minuter.

Så här funkar det: Du sticker hål i fingret och suger upp bloddropparna i en scanningsenhet. 

Professorn i virologi, Jorma Hinkula:

– Det är inte särskilt pålitligt. Det finns en individuell variation av proteintyper i människors blod. En del personer har proteiner som faktiskt ser ut att kunna ge falskt positiva reaktioner. Andra som fått diffusa reaktioner på proteinerna kan misstas för att vara falskt negativa. Det blir många gränsfallsavvägningar och man behöver ofta göra ett prov till av någon mer robust testmetod från ett välrenommerat laboratorium för att vara säker på svaret. Jag är skeptisk till den här typen av tester, till dess att vi vet mer om dem. 

Skiktröntgen: Mount Sinai Health System i New York kom på metoden med skiktröntgen för att scanna av coronavirus.

SKIKTRÖNTGEN:

Testets namn: CT Scans.
Tillverkare: Mount Sinai Health System i New York kom på metoden.
Diagnostid: Snabbare än vid topsning.

Så här funkar det: Upptäcker via röntgen lungskador. 

Professorn i virologi, Jorma Hinkula:
– Effektivt att på sjukhus och flygplatser snabbt kunna skanna av om det finns lungskador, men man med den här metoden inte skilja på exempelvis vanlig luftvägsinfektion, tbc eller corona. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Smittskyddsexperten Johan Giesecke i en stor intervju om coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.