Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jordan B Peterson tog avsked till ett polariserat Sverige

Expressen träffade Jordan B Peterson innan han lämnade Sverige efter två hektiska dygn.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Jordan B Peterson.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Få professorer har väckt så stor uppmärksamhet som Jordan B Peterson under sitt besök i Stockholm. 

Under två dygn i Sverige sågade han svensk jämställdhetspolitik – men dömdes också ut av Sveriges utrikesminister och anklagades för att inte ens kunna analysera en forskningsrapport.

– Jag förstår inte mitt liv och min situation just nu, säger han.

I lobbyn på ett hotell i centrala Stockholm sitter Jordan B Petersons fru och väntar på att maken ska avsluta ännu en intervju. Väskorna är packade. Snart väntar ännu en flygresa och ett nytt stopp på den världsturnén som psykologiprofessorn är ute på. 

– Helsingfors, Honolulu, Los Angeles, säger han när jag frågar vad som väntar härnäst. 

– Jag har tur att min fru gillar att resa och vill följa med mig.

Jordan B Peterson har de senaste två åren fått stor uppmärksamhet för sin kritik av feminism, postmodernism, politisk korrekthet och identitetspolitik.
Kanadensarens föreläsningar på Youtube har 75 miljoner visningar och hans bok ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos” har på bara ett halvår sålts i över två miljoner exemplar.  

I hela världen väntar människor, framför allt unga män, på att få höra Petersons livsråd. Men vid varje turnéstopp väntar också väldigt många kritiker.

Han är van vid att vara polariserande, men besöket i Sverige, ett av världens mest jämlika land, har varit speciellt även för professorn från Toronto.

En sökning i Mediearkivet på Jordan B Peterson ger över 300 träffar under veckan då han besökte Sverige. Siffran blir än mer anmärkningsvärd när man tänker på att professorn bara var här i två dygn, för två föreläsningar på Cirkus i Stockholm den 5 november och den 10 november. Däremellan reste han till andra länder för föreställningar där.

Det började på allvar med en omdiskuterad intervju i ”Skavlan” där Centerns partiledare Annie Lööf såg allt annat än bekväm ut med Petersons syn på skilsmässa och analys av svensk jämställdhetspolitik. Det fortsatte med att Karin Bojs, författare och vetenskapsjournalist i Dagens Nyheter, slog fast att Peterson, i samma ”Skavlan”-program, feltolkat en rapport i vetenskapstidskriften Science så att det framstår som att jämställdhetspolitiken i Skandinavien driver på könsskillnader i ”personlighet”. 

24 oktober: Inspelning av ”Skavlan” där Jordan B Peterson och c-ledaren Annie Lööf var två av gästerna.
Foto: SVT
Karin Bojs, författare och vetenskapsjournalist i Dagens Nyheter.
Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Jenny Strömstedt: Jordan B Petersons livsråd är harmlösa – men väckelsen oroar 

Kritikern: "Det är nonsens"

Åsikterna om Peterson är många i Sverige. 

Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Magnusson tycker att Petersons referenser till djurvärlden, till hierarkierna bland humrar ”har noll bäring på människor: det är nonsens”.

Aftonbladet Kulturs Jon Weman som kallat psykologiprofessorn för ”nättrollens nya idol” och ”radikalhögerns man för dagen”, menar att Petersons budskap är ”försvar för ojämlikhet och återgång till 50-talets könsroller”.

”Alla tycks raljera över Jordan B Petersons syn på jämlikhet och jämställdhet, men få har noterat vad det egentligen är han predikar: en reaktionär kristen ideologi där religionen är lösningen på allt”, var Sydsvenskans Farshid Jalalvands analys under Sverigebesöket.

Jens Liljestrand i Expressen såg i stället ”den pappa många saknar”.

Lisa Magnusson, ledarskribent Dagens Nyheter.
Foto: DN
Jens Liljestrand, Expressen Kultur.
Foto: OLLE SPORRONG
PM Nilsson, Dagens Industri.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dagens Industris PM Nilsson menade att ”orsaken till att så många till vänster inte står ut med Petersons budskap är att han formulerar och återdefinierar den klassiska västerländska liberalismen. Och den står i skarp kontrast till den identitetsideologi som bland annat fångat vänstern, men också tidigare liberala partier och tidningar”.

I ett reportage i Svenska Dagbladet, inför besöket, kunde man till och med höra en beundrare jämföra Peterson med Johannes Döparen.

Debatten om psykologiprofessorn nådde ända upp till regeringsnivå när utrikesminister Margot Wallström under ett panelsamtal i Kulturhuset i Stockholm, där även artisten Robyn och filantropen Melinda Gates närvarade, sa att Peterson ”borde krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”.

Peterson föreslog som svar i Expressen att ”någon i hennes position, med den auktoriteten och det anseendet, är något mer försiktig med att så lättsinnigt förolämpa människor som hon inte vet något om”. Wallström förklarade sedan för TT att hon varit ”ironisk” och att Peterson är ”helt ointressant”.

7 november: ”Peterson borde krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”, säger utrikesminister Margot Wallström i ett panelsamtal.
Foto: SVEN LINDWALL

"Blivit en hårdare person"

Nu med bara timmar kvar innan han lämnar Sverige har Jordan B Peterson svårt att greppa allt. 

– Det finns ett surrealistiskt element till det här som är svårt att bearbeta. Det gör att jag just nu hamnat på en plats som jag inte riktigt förstår. Jag förstår inte mitt liv och min situation just nu, säger han.

Peterson är dock säker på att all polemik förändrar honom. Han upplever det som att människor i två års tid försökt hitta bevis på att han är en kvinnohatare. 

– På vissa sätt har jag blivit en hårdare person. Och ibland är det bra för det finns ett visst mått av oförsonlighet som kommer med det, säger han.

– Jag är också mer nervös generellt eftersom det känns som jag gått balansgång på en lina i två år och jag har varit tvungen att tänka med exceptionell omsorg på allt jag säger. Men jag har också fått möjligheter som är så stora att jag inte kan greppa det.

Han väljer att berätta om mötet med en ung man i Birmingham för att förklara vad han menar med stora möjligheter.

– En arbetarklasskille kom fram till mig häromdagen och sa: ”Tack för att du har förbättrat hur jag ser på livet”. Det är en jävla grej att någon kommer fram och säger det.

Så vad är då Jordan B Peterson tankar om det land han själv kallar ”ett samhällsexperiment i stor skala”. Vad blir hans avskedsord efter två dygn i ett Sverige där debatten om psykologiprofessorn är lika polariserad som den om integrationen eller regeringsbildningen?

– Sverige står inför ett problem, säger Peterson.

Petersons Europaturné – tre stopp i Sverige

23/10 Föreläsning i Oslo

24/10 Blixtvisit över dagen för Skavlan-inspelning i Stockholm

25/10-4/11 Föreläsningar i Manchester, Oxford, Glasgow, Edinburgh, Amsterdam, Cambridge och Helsingfors.

5/11 Landar mitt på dagen för föreläsning på Cirkus i Stockholm. Lämnar Sverige redan kl 12 nästa dag.

6/11 Föreläsning i Köpenhamn

7/11 Föreläsning i Birmingham

9/11 Föreläsning i Oslo

10/11 Landar i Stockholm mitt på dagen för föreläsning på Cirkus. Lämnar Sverige för föreläsning i Helsingfors redan kl 12 nästa dag.

LÄS MER: Jordan B Petersons hårda svar till Margot Wallström 

"Extremhögern tycker att jag är en judisk dubbelagent"


Han står, trots kritiken, fast vid att han tolkat forskningsrapporten i Science korrekt.

– Det är inte jag som gjort forskningen, säger han. Och man kan kanske tycke att det är politiskt förkastligt att jag pratar om det, men fakta existerar och det är inte mitt problem att forskningen tyder på att ju mer jämlika vi blir, desto större blir skillnaderna mellan män och kvinnor.

– Så politiskt står ni inför ett problem eftersom forskningen visar att ert samhällsexperiment i stor skala har gett resultat som inte var avsedda. Nu måste ni hantera det politiskt och det kommer bli väldigt intressant att följa. Förhoppningsvis hanterar ni det inte genom att avfärda vetenskapen på ett kvasitotalitärt sätt och ökar pressen för att tvinga fram att alla inte bara har samma förutsättningar utan att det också blir jämlikhet i utfall. Det kommer inte sluta väl för er. 

Vad Jordan B Peterson tycker om sina kritiker? Han uppfattar det som att många medvetet väljer att tolka det som att han är emot lika förutsättningar för alla invånare i ett samhälle.

– Jag har ingen betänklighet överhuvudtaget när det gäller nyttan av doktriner som implementeras för att säkra att alla har lika förutsättningar. Det är en underbar sak. Jag tycker att den ekonomiska spelplanen ska öppnas upp för så många potentiellt begåvade spelare som möjligt. Och jag tror att om det råkar ge olika resultat på grund av män och kvinnors fria val, de val som påverkas av biologi också, så är det bara bra. 

Han gillar inte heller att målas upp som alt right-högerns favoritideolog.

– Jag är inte ett fan av etnisk kulturchauvinism, varken på högerkanten eller på vänsterkanten, säger han.

– Och vit makt-rörelsen och nationalisterna gillar mig inte.

Ämnet eldar upp honom.

– Extremhögern tycker att jag är en judisk dubbelagent, för Guds skull! Det har förekommit många antisemitistiska kommentarer riktade mot mig på min Youtube-kanal.

Framöver väntar arbete med fyra böcker och en ny föreläsning om teologi. Efter nyår fortsätter turnén till Australien och Nya Zeeland och sedan tillbaka till Europa. Då kanske Jordan B Peterson återvänder till samhällsexperimentet Sverige, säger han:

– Det känns som den här turnén skulle kunna fortsätta i all evighet.

LÄS MER: Allt om Jordan B Peterson 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.