Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorns attack mot Perssons utnämning: Pinsamt!

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I dag blir statsminister Göran Persson hedersdoktor vid Örebro universitet   i ämnet medicin.

  Pinsamt, säger professor Mats Ekström vid samma universitet.

I dag utnämns statsministern till hedersdoktor i medicin vid Örebro universitet. Själv bidrog Persson till att Örebro högskola utnämndes till universitet.
Foto: JONAS

När Örebro högskola ville bli universitet sa högskoleverket nej med motiveringen att högskolan saknade kvalifikationerna. Men Göran Persson gick emot högskoleverket och förmådde sin regering att säga ja till upphöjelsen. Ingen fakultet Och nu har Persson plötsligt utnämnts till hedersdoktor i medicin vid det nya universitet. Problemet är att det inte finns någon medicinsk fakultet vid universitetet. Dessutom har ingen någonsin hört talas om att statsministern skulle vara särskilt bevandrad i just detta ämne. Ändå får han sin doktorshatt i dag vid en högtidlig ceremoni i Örebros konserthus. I kväll blir det stor bankett på musikhögskolan i Örebro.

"Känsliga frågor"

 Expressen frågar universitetets rektor Janerik Gidlund: Vad är det här för larv? – Det här är ju inte särskilt offentliga processer...det är känsliga frågor när man diskuterar namn. Men varför blir han doktor? – Göran Persson har haft ett stort engagemang för oss vid övergången från högskola till universitet. Han har gästföreläst här och invigt byggnader. Och så har han tidigare studerat här. Är inte sanningen att han får doktorshatten därför att han fixade så ni kunde bli universitet? – I någon mening kan man säga att det ligger någonting i det...

"Alla sa nej"

 Utnämningen av doktor Persson har orsakat skarpa protester från universitetets egen personal. Professor Mats Ekström säger till Expressen: – Det här är pinsamt. Det ger ett löjets skimmer över universitetet att man utser en sittande statsminister till hedersdoktor på de grunder man gjort. Hedersdoktorat är ju oftast resultat av att vederbörande gjort insatser inom vetenskapen. – Andra fakulteter tillfrågades om de ville nominera Persson, men alla sa nej. Då återstod bara medicin. Men någon sådan fakultet har vi ännu inte, den är under uppbyggnad. En gång i tiden studerade Göran Persson vid Örebro högskola. Han tog 80 poäng i sociologi men fick ingen examen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.