Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak. Foto: Str / AP TT / NTB SCANPIXIslamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak. Foto: Str / AP TT / NTB SCANPIX
Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak. Foto: Str / AP TT / NTB SCANPIX
Senast i tisdags dödades en präst i Frankrike av en terrorist som hade fotboja efter att ha försökt resa till Syrien. Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅNSenast i tisdags dödades en präst i Frankrike av en terrorist som hade fotboja efter att ha försökt resa till Syrien. Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN
Senast i tisdags dödades en präst i Frankrike av en terrorist som hade fotboja efter att ha försökt resa till Syrien. Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN

Professorn: Tidsfråga för IS-attack i Sverige

Publicerad

Kriminalprofessor Leif GW Persson har varnat för en IS-attack mot Sverige.

Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, håller med.

– Det kan inträffa närsomhelst, säger han.

Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak.

Senast i tisdags dödades en präst i Frankrike av en terrorist som hade fotboja efter att ha försökt resa till Syrien.

– IS är beroende av rekrytering och när de trycks tillbaka i Syrien och Irak behöver de visa att de är starka. Då blir terrorism på hemmaplan i Europa svaret, säger Robert Egnell, professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan.

"Inte en fråga om utan när"

Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i Stockholm inför julen 2010. Robert Egnell säger att nästa attack i Sverige kan komma närsomhelst, som NA var först att berätta om.

– Det är inte en fråga om utan när. Det är en tidsfråga. För de som redan rest eller funderar på att resa till IS i Syrien är nog tröskeln högre för att begå terrorbrott i exempelvis Göteborg eller Stockholm. Men det räcker att några få bedriver kampen på hemmaplan så har vi ett dåd, säger han.

Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan.Foto: Rickard Kilström / Försvarshögskolan / Pressbild

Enligt Säpo har minst 150 IS-terrorister återvänt till Sverige från Syrien och Irak. Hotnivån i Sverige bedöms som tidigare vara ”förhöjd”, vilket motsvarar en trea på en femgradig skala.

– Vi pratar om små celler och enskilda individer så det är som att hitta en nål i en höstack. Det som behövs är underrättelsearbete men framför allt ett enormt förebyggande arbete så att vi inte har individer som är nåbara för den här våldsideologin, säger Robert Egnell.

Säpo har erkänt misslyckande

Säpo har erkänt att man misslyckats med att avslöja IS rekryterare och begär mer pengar för att punktmarkera hemvändande terrorister.

– Det är alldeles uppenbart att både polisen och Säkerhetspolisen har det tufft just nu. Både när det gäller terrorhot, flyktingströmmar och gränskontroll, säger Robert Egnell.

– Vi får aldrig känna oro och rädsla för då har terroristerna vunnit, det är precis vad de är ute efter. Men vi borde fundera på vad vi ska göra när en attack sker och vad det lämpliga politiska svaret är, så att vi inte lever i någon slags ignorans och sen tas på sängen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag