Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Professorn: Stockholm inte längre så beroende av landet

Lantbrukaren Olle Göransson från Höje utanför Hagfors reagerar på Charlie Karlssons inlägg. Foto: Privat
Charlie Karlsson, professor emeritus i nationalekonomi på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Foto: PATRIK SVEDBERG / PRESSBILD
Storstädernas invånare väntas öka med 37 procent under de närmaste 40 åren. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klyftan mellan stad och landsbygd växer.

Stockholm är inte längre så ekonomiskt beroende av landsbygden, hävdar Charlie Karlsson, professor emeritus i nationalekonomi:

– Affärer slår igen, man stänger sjukhus och jag förstår att man kan blir upprörd men man kan inte påstå att det är Stockholms fel att man lägger ner BB i Sollefteå.

Stockholms, Göteborgs och Malmös invånare väntas öka med 37 procent under de närmaste 40 åren, enligt SCB. Främst på grund av invandring och fler födda. I glesbygd väntas det minska med 10 procent.

Och Stockholm är inte så ekonomiskt beroende av landsbygden. Det menar Charlie Karlsson, professor emeritus i nationalekonomi på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, och utvecklar det i ett blogginlägg:

"Behöver Stockholm Sverige i dag? Produktionen av fysiska produkter utgör i dag bara en liten del av Stockholms ekonomi. I dag är basen för Stockholms ekonomi en helt annan och utgörs av företag inom finansiella tjänster, kunskapsintensiva företagstjänster, mjukvaruutveckling".

"Pågår en strukturomvandling"

Han menar att kunskapen ofta tas från andra storstadsområden, att flest företagskunder finns där och i utlandet. Mer än 50 procent av de livsmedel som konsumeras i Stockholm importeras också från utlandet.

– Det pågår en strukturomvandling. Vi har fått en helt fantastisk produktivitetshöjning inom jord- och skogsbruket vilket gjort att sysselsättningen minskat. Men det kan man knappast skylla några politiker i Stockholm för. Man har inte samma levnadsvillkor om man bor på en liten ort som om man bor i Stockholm, säger Charlie Karlsson.

"En fullständigt ekonomistisk syn"

Lantbrukaren Olle Göransson, 60, från Höje utanför Hagfors reagerar på Charlie Karlssons inlägg. Enligt honom förutsätter städernas överlevnad en fungerande landsbygd, med utbyggt bredband och bättre kommunikationer.

– Han har en fullständigt ekonomistisk syn, att allt som inte går att mäta i pengar är ointressant. Delar av det som genereras på landsbygden, som vattenkraft, malm och skog, kommer förvisso tillbaka men det går mer pengar ifrån. Och visst, mer än 50 procent av livsmedel importeras från utlandet men man är beroende av en landsbygd. Om det produceras i Brasilien eller Kina kanske man inte bryr sig om så länge transporterna fungerar. 

 

LÄS ÄVEN: Lotta Gröning: Jag förstår att många i Norrland vill lämna Sverige 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!