Professorn: Så ska du göra med ditt elavtal

Så sätts elpriserna och så påverkar utlandsprissättningen
John Hassler är professor i nationalekonomi.
Foto: OLLE SPORRONG
Fler skulle gynnas av att ha timprisavtal, menar John Hassler.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Elpriserna i Sverige skenar – sommaren till trots. 

Nationalekonomiprofessorn John Hassler vill att alla hushåll ska ha timprisavtal. 

– Om man har det, skulle man kunna spara pengar och det skulle även leda till mindre prisvariationer över dygnet, säger han till Svenska Dagbladet

Under fredagen slogs ett nytt elpris-rekord i elområde 4, som täcker sydligaste Sverige. Då låg priset på 447 öre per kilowattimme, vilket är det högsta priset någonsin i området.

Flera av riksdagspartierna ha den senaste veckan kommit med olika utspel rörande hur konsumenten ska skyddas från de skyhöga priserna. 

Nationalekonomen John Hassler tror att en lösning är att fler hushåll skaffar timprisavtal eftersom att det är först då ”folk ser till att minska sin användning”. 

– Grundtanken för alla marknader är att när det är ont om en vara måste priset på den också vara högt. Vad som då händer är att folk ser till att minska sin användning, säger John Hassler till Svenska Dagbladet

Hassler: Incitamenten saknas

John Hassler menar att det hos hushållen finns ganska stora möjligheter att vara flexibel med sin elanvändning över dygnet – men att de ekonomiska incitamenten i dag fattas. 

– Det är bara med timprisavtal man tjänar på att köra tvättmaskinen, diskmaskinen och torktumlaren på natten, säger han. 

I dag kan svenskar välja mellan bundet eller rörligt elpris. Oavsett om avtalet är rörligt eller bundet så påverkas bara elfakturan av när på dygnet diskmaskinen körs om man har ett timprisavtal. 

Hur många i Sverige som har timmätning är i dag lite oklart. Varken SCB eller Energimyndigheten mäter det.  

Större elkonsumtion på dagen

Den stora orsaken till att det finns en stor prisskillnad mellan natt och dag är att det används mer el på dagen än på natten. 

Den stora efterfrågan kommer från industrin men hushållens konsumtion är större än vad man kan tro, säger Markus Wråke, vd för forskningsbolaget Energiforsk till Svenska Dagbladet. 

– När alla sätter på kaffebryggaren på morgonen eller när alla kommer hem på eftermiddagen och ska laga mat ser man det på elanvändningen.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.