Professorn: Män mördar barn i skogen

Publicerad
Uppdaterad
Uppsala universitets ledning kallar till krismöte för att försöka rädda sitt anseende, erfar Expressen.
Orsaken är professor Eva Lundgren som påstår att hon känner till hundratals fall där manliga satanister sliter foster ur livmödrar .
Eva Lundgren. Eva Lundgren är professor i sociologi vid avdelningen för genusforskning vid Uppsala universitet, Sveriges äldsta, och avlönad av skattemedel (43 500 kronor i månaden). Hon påstår att hennes forskning visat följande:
  Det finns ett stort antal satanistiska grupper i Sverige som mördar barn i skogen och gräver ner dem.
   I vissa fall sliter männen foster ur livmodern för att döda dem.
    Hälften av alla kvinnor har utsatts för manligt våld.

    Okänt av polisen

    Polisen har ingen kännedom om de fenomen Lundgren pratar om. Eva Lundgren är feminist och anses vara chefsideolog i ROKS, Kvinnojourernas riksförbund, som finansieras med skattepengar. ROKS uppmärksammades av SVT i dokumentären "Könskriget" nyligen. I programmet sa ROK:s ordförande Iréne von Wachenfeldt att "män är djur" och "vandrande dildos". Flera professorer vid anrika Uppsala universitet befarar nu att Eva Lundgren håller på att sänka universitetets anseende till botten.

    Håller förhör

    Rektor Bo Sundqvist har – erfar Expressen – beslutat att ledningen ska hålla ett förhör med Lundgren den 9 juni och be henne presentera bevis för sina påståenden. Sociologiprofessorn Leif Lewin, Uppsala universitet, säger till Expressen: – Hennes påståenden om ritualmord är sanslösa. Vi är mycket bekymrade. De krav som gäller inom vetenskapen är b e l ä g g. Jag har inte sett några belägg för ritualmord. – Det här är en kris för universitetet, konstaterar Lewin.

    "Jag är bekymrad"

    Universitetsrektor Bo Sundqvist säger till Expressen: – Jag är bekymrad. Jag tror inte på de ritualmord av barn som Lundgren pratar om. Om man påstår det måste man kunna bevisa det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag