Professorn: "Jag är förvånad"

Publicerad
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, är förvånad över att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar.
- Jag hade nog gissat att hon själv skulle bedöma den politiska uppförsbacken som för brant. Nu visade det sig att hon alls icke gjorde detta och hon fick med sig sina förbund. Lite förvånad är jag att hon väljer detta.
Han ser risker för socialdemokratin och fackföreningsrörelsen med dagens beslut.
- Jag ser en risk i att fotfolket, både inom s och fackföreningsrörelsen, kommer att uppfatta det som att man sluter leden kring sina egna. Att vi- och domtänkandet förstärks och att det stärker misstron mot rörelsen.
Han är heller inte helt övertygad om att sista ordet är sagt i frågan.
- Det finns en risk att man underskattat stämningarna inom förbunden och att de förbundsordföranden som i dag lät sig övertygas kommer att få kritik av egna styrelsen, och så kommer LO inte att hålla samman kring hennes namn.

Första maj blir eldprovet

Ulf Bjereld tror att det stora eldprovet kommer den första maj då Wanja Lundby-Wedin ska hålla tal på Norra Bantorget i Stockholm.
- Kommer hon att mötas med tillgivelse och förlåtelse eller med skepsis? Och hur kommer mediebevakningen att bli? Kommer den att fortsätta fokusera på AMF eller kommer det att vara en välvillig skildring av Wanjas väg tillbaka? Det är många osäkra frågor.
Bjereld tror att dagens beslut kortsiktigt kan påverka Socialdemokratin negativt i opinionen och i valrörelsen inför EU-parlamentsvalet.
- Men jag tror väl inte att affären kommer att ha någon avgörande inflytande på valet 2010. Det ligger för långt fram i tiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag