Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorn: Det kan förklara nya utbrottet

Omikron sprids över världen: ”Kan finnas fall i Sverige redan”.
Det säger Barry Schoub, ordförande i Sydafrikas rådgivande styrelse för covidvaccin.
Foto: Sky News / Skärmdump
Han menar att omikron kan ha muterats i ovaccinerade och personer med obehandlad hiv.
Foto: ASHRAF AMRA / APAIMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Omikron kan ha muterats i ovaccinerade och personer med obehandlad hiv.

Det säger Barry Schoub, ordförande i Sydafrikas rådgivande styrelse för covidvaccin.

– Men hiv-smittade som får behandling borde inte vara ett problem, säger han till Sky News.

Den nya virussorten, omikron, har 32 mutationer – dubbelt så många som deltavarianten. De första fallen noterades i Botswana och Sydafrika, där den nu sprider sig snabbt.

Forskare befarar att den kan sprida sig snabbare och att vaccinen inte biter lika väl, även om det inte är bekräftat vetenskapligt.

Kopplar till hiv

Varför coronamutationerna uppstår just där de gör har länge diskuterats länge av experter.

En teori är att viruset muteras i personer som har svårt att helt tillfriskna, och därför har viruset i kroppen under en längre tid. Enligt Barry Schoub, expert på hiv, kan omikron ha uppstått bland människor med nedsatt immunförsvar.

– Omständigheter för muteringen kan vara i personer som har nedsatt immunförsvar och inte helt blir av med viruset. Då kan de få virus som lever kvar länge i kroppen och muteras så att de kringgår immuniteten, säger han till Sky News.

– Så jag tror att det i stor utsträckning skett bland ovaccinerade, eftersom de är en reservoar för viruset, och bland de med nedsatt immunförsvar, då de inte blir kvitt viruset helt.

Personer som har genomgått transplantationer, eller är drabbade av sjukdomar som cancer eller hiv kan ha nedsatta immunförsvar – och löper större risk för svår covid. Tidigare i november rekommenderade Folkhälsomyndigheten den gruppen att ta en tredje dos vaccin.

Ingen risk för behandlade

Att omikron uppstod just i Sydafrika kan ha en förklaring i att många bär på hiv-viruset, enligt Barry Schoub. 8,2 miljoner sydafrikaner har hiv.

– Det låter logiskt, men samtidigt finns det många andra anledningar till att man har nedsatt immunförsvar, säger han.

Han betonar däremot att människor med behandlad hiv inte löper samma risk. Men bara 71 procent av hiv-smittade sydafrikaner får behandling, skriver The Telegraph.

– De är kontrollerade och borde inte vara ett problem. De har fungerande immunförsvar, som vi andra, säger Barry Schoub till Sky News.

I somras gjorde Folkhälsomyndigheten en sammanställning av studier om hiv och coronaviruset. De kom fram till att personer som har en välbehandlad hiv drabbas på samma sätt av covid som resten av befolkningen.

Ny virusvariant sprids i södra Afrika: ”Hög smittsamhet”. 

Professorn: ”Varianten har de två egenskaper vi varit mest oroade över”.

Vädjan till turisterna: ”Vaccinera er och kom sedan”

Katarina Stigsson driver resebyrå i Sydafrika - oroas över att turisterna ska utebli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.