Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorn: Det här är närmast surrealistiskt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Martin Ingvar, överläkare och professor vid Karolinska institutet, blir mållös han ser hur Sigyn Waerland gör sin hälsokontroll på Expressens reporter.

- Det här är närmast surrealistiskt. Om Monty Python skulle skriva en sketch så tror jag att man inte skulle komma långt ifrån detta.

Martin Ingvar är överläkare, hjärnforskare och professor i integrativ medicin på Karolinska institutet. Han dömer ut Sigyn Waerland hälsoundersökning som ren bluff.

– Det här är rekord! Du har utsatts för närmast magi och den innefattar att du får lyfta 7000 kronor ur fickan.

Martin Ingvar påpekar att hon blandar olika alternativmedicinska traditioner i ett enda mishmash, mycket är rent nipprigt, i strid mot all vetenskap. Främsta målet är att tjäna pengar, tycker han.

– Här kan man bara se det kommersiella perspektivet och en blandning av alla magiska ord som idag används inom begreppet alternativmedicin - det är energi, balans, läckage, påverkan, toxin, olika organnamn och okända storheter som doktor Nelson.

– Det framgår som en strategi att binda dig till behandlingen. Det är en spännande affärside.

Orakelapparaten är ovetenskaplig och orealistisk.

– Det är inte möjligt. De diagnoser hon gör med en liten apparat är närmast surrealistiska. Det här har inte någon som helst träffsäkerhet, säger Martin Ingvar.

"Försvarslösa"

Oberoende granskare som testat apparaten menar att det enda den mäter är hudens ledningsförmåga, vilket inte säger något om hälsan. Diagnoserna man får är slumpgenererade. En man som testades påstods exempelvis vara gravid och ha testikelcancer samtidigt.

Att Sigyn Waerland gett mig över 40 olika diagnoser, eller "obalanser", som infektioner med bakterier och parasiter samt hotande hjärtinfarkt tycker Martin Ingvar är allvarligt.

– Hon ikläder sig ju auktoritetsrollen, som en som kan diagnosticera och behandla. Och hon gör det mot personer som är försvarslösa mot detta, som inte kan förväntas ha kunskap i området. Hon använder ett språk och en metodik för att utöva makt över en annan person, och i det här fallet i kommersiellt syfte. Jag tycker det är långt över gränsen för vad som är etiskt acceptabelt.

Bluffmakare som kapitaliserar på människors rädsla för sjukdom kan vara skadliga.

– Hälsoångest är ett stort problem i sjukvården, att man i onödan oroar sig för en massa saker och låter det dominera ens liv. Det här leder till risk för att man spär på hälsoångest.

"Risk att skada"

En annan livsfarlig risk kallas undanträngningseffekten - att patienter med riktiga sjukdomar väljer overksam bluffbehandling i stället för riktig sjukvård.

– Mest oskyddade är de med minst utbildning, och de som har svaga sociala nätverk, säger Martin Ingvar.

Han tycker man bör skilja på alternativbehandlare som försöker vara seriösa och bluffmakare som gör människor illa.

– Patientens vilja att pröva olika metoder för att må bättre måste man ha stor respekt för. Det vi har svårt att acceptera i skolmedicinen det är när man luras rakt av och mycket av det här upplägget det är att luras rakt av.

Jag blev också grundligt lurad när jag lade ut tusentals kronor för nio olika medel. Ett par av dem kan till och med vara farliga.

– Det ena homeopatiska medlet påstås innehålla kokoppor, och det är ingen trevlig grej att smörja in skinnet med. Och kalium, som du fått, är inte ofarligt att äta beroende på hur hjärtat mår.

– Men det bevisar ändå att du inte lätt får hjärtinfarkt när du betalar 900 kronor för en burk pulver med ett näringsinnehåll som motsvarar tre hamburgare.

Bara ett av medlen, D-vitaminet, kan vara allmänt bra för hälsan.

– Resten är i bästa fall ofarliga. Men de är i alla fall dyra och har i några fall risk att skada.

Blufftestet!

Med professor Martin Ingvars snabba blufftest kan du avslöja en alternativmedicinsk bluff!

1. Man lutar sig på en okänd auktoritet, som inte går att kolla upp.

2. Man stöder sig på enskilda patienthistorier.

3. Man använder ett krångligt och förment vetenskapligt språk. (Pseudovetenskap.)

4. Man blandar olika använder sig av svepande formuleringar från olika vetenskaper.

5. Påståendena/fenomenet stämmer inte med hur vi vet att världen fungerar.

6 Man anger sjukdomssamband som är helt tokiga.

7 Flitigt användande av metaforer som inte förklaras, exempelvis "obalanser", utan att förklara hur balanssystemet fungerar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.