Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

373 dödsfall i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Anders Tegnell.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Agnes Wold.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Provtagning på ett äldreboende i Spanien.Foto: SANTI PALACIOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Provtagning på ett äldreboende i Spanien.Foto: SANTI PALACIOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Niklas Arnberg.

På lördagen ökade antalet avlidna i covid-19 med 40 fall. 

Det innebär att Sverige totalt har 373 dödsfall.

På lördagen rapporterade Folkhälsomyndigheten att totalt 373 personer har avlidit till följd av covid-19, en ökning med 40 fall sedan fredagen. 154 av dessa är kvinnor och 219 är män.

Samtidigt har över 6 400 personer testat positivt för coronaviruset. 520 personer intensivvårdas, och en övervägande majoritet av dessa är män.

Den dominerande åldersgruppen bland de avlidna i covid-19 över 70 år. Samtidigt fortsätter smittan att spridas på landets äldreboenden, inte minst i Stockholmsområdet.

Virologiprofessorn Niklas Arnberg tror att avsaknaden på symtom, och studier som pekar på att smittan sprids tidigt i sjukdomsförloppet, är en bidragande orsak till det.

– Det kan vara så att personalen har varit infekterade, och sedan har man arbetat under slutet av inkubationstiden, och då tyvärr smittat en del av de äldre på äldreboendet, säger Umeåforskaren i ”Aktuellt”.

Corona kan smitta tidigt

Bland annat har vårdföretaget Attendo hävdat att det i huvudsak är symtomfri personal som har smittat äldre i deras verksamhet, rapporterar SVT. I Stockholm har över var tredje äldreboende, och flera hemtjänstenheter, drabbats av cronafall.

Folkhälsomyndigheten uppmanar fortfarande endast personer med sjukdomssymtom att stanna hemma. Men myndigheter i både EU och USA räknar numera med att personer kan vara smittsamma redan två dygn innan symtomen. Niklas Arnberg anser dock att 48 timmar är högt räknat.

– Det är nog extremt ovanligt att någon smittar 48 timmar innan man upplever sig själv som sjuk. Jag skulle nog säga att de allra närmaste timmarna innan man blir sjuk är då man är som mest smittsam.

Larmet: Sprids i luften

Coronaviruset räknas som en droppsmitta, vilket innebär att den stora smittrisken ligger i att utsättas för nysningar, hostningar eller kontaminerade ytor. Forskare varnar dock för risken att coronaviruset även sprids i luften, enligt en artikel i Nature. En så kallad aerosolsmitta skulle innebära att viruset kan överleva i små luftpartiklar och smitta i flera timmar.

Men Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, avfärdar larmen om en slags luftburen smitta.

– När vi hade ett utbrott av mässling i Göteborg så smittade den personen flera som bara varit i samma väntrum, men så beter sig inte det här viruset. Vi kan se från smittspårningen att de sjuka smittade främst närstående i samma hushåll, säger Agnes Wold till SVT Nyheter.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

https://datawrapper.dwcdn.net/czGAI/2/

TV: Så fungerar immunitet mot corona

Professorn förklarar: "Kan snart börja testa"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.