Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn: ”Då avtar smittspridningen”

Regeringens nya satsningar för att minska virusspridningen.
Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet i Solna.Foto: Martin Stenmark, Martin Stenmark 2018 / Karoliska institutet
Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det nya coronaviruset fortsätter att spridas i världen.

I Sverige har 180 personer avlidit i corona och drygt 4 000 är bekräftat smittade.

Men ju fler som smittas desto närmare kommer vi flockimmunitet och spridningen minskas.

– Det kommer att dämpas väldigt mycket, säger professor i smittskydd Jan Albert.

Om tillräckligt många personer smittas och sedan blir immuna blir det svårt för smittan att spridas vidare och den stannar upp. Det är det som kallas flockimmunitet, vilket är ett skydd i samhället mot en sjukdom.

Flockimmunitet kopplat till coronaviruset är något som har tagits upp av flera experter som en bra strategi.

Exakt hur många som måste smittas för att landet ska uppnå flockimmunitet är svårt att säga. Men Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet i Solna, tror någonstans vid 60 procent av befolkningen.

– När det blir så pass många som har smittats och så pass glest mellan de som kan bli smittade, då avtar smittspridningen. Både på grund av att det är svårare att hitta personer att smitta och att det från varje smittad i sin tur blir svårare att hitta nya att smitta.

”Behövs storskaliga undersökningar”

Att bli immun från virusinfektioner brukar ta ungefär en till två veckor, och efter tre, fyra veckor säger man att man är fullständigt immun. Exakt hur det är för coronaviruset vet man inte men det borde vara på liknande sätt, menar Jan.

Exakt när vi når en så kallad flockimmunitet går i dag inte att svara på:

– För att få en klarhet i hur långt vi har kommit i det här och hur många som kan tänkas vara kvar och riskeras att bli smittade behövs storskaliga undersökningar, som just nu är på gång.

Man behöver titta på alla i samhället, och inte bara de som har misstanke om sjukdom för att få en bild över framtiden.

Folkhälsomyndigheten tillsammans med regeringen kom i dag med beskedet om att fler ska testas för coronaviruset, meddelade statsminister Stefan Löfven under en presskonferens.

Inom två veckor ska man kunna testa 20 000 till 30 000 i veckan.

Om vi uppnår en så kallad flockimmunitet, kommer detta vara över då?

– Det kommer att dämpas väldigt mycket. Det kommer fortsatt finnas kvar men eftersom att de allra flesta då haft det så kommer hastigheten i spridningen och därmed hastigheten i folk som blir allvarligt sjuka och behöver sjukvård, minska väldigt mycket, säger Jan Albert.

Jan Albert säger att det då kan bli så att man kommer flytta infektionerna från de äldre som redan haft det och är immuna, till barn och ungdomar som inte blir särskilt sjuka.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Cherin Kamil i Västerås berättar om hur vården förbereder sig för mycket tuffa tider.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.