Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn: 30-40 procent av stockholmarna kan ha smittats

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.Foto: TV4Nyhetsmorgon
Stockholmare trotsar uppmaningen att undvika folksamlingar i Coronatider.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT
”Vi måste fortsätta påminna om att de ändå ganska snälla råden vi har här i Sverige ska följas.”Foto: Martin Stenmark, Martin Stenmark 2018 / Martin Stenmark

Forskare tror att vi kan uppnå flockimmunitet när 60 procent av jordens befolkning smittats av coronaviruset.

I Stockholm kan runt 30 till 40 procents redan haft viruset, det tror Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Man kommer se en påtaglig effekt på minskad smittspridning när man kommit upp mot att 60 procent av jordens befolkning haft coronaviruset. Så kallad flockimmunitet. 

Det är någonting Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten flera gånger påtalat, och någonting även Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet förklarar. 

I TV4 Nyhetsmorgon får smittskyddsprofessorn frågan var Sverige befinner sig på skalan nu. 

– I Stockholm kanske 30-40. I bästa fall ska man säga. För vi har ändå klarat av sjukvården, det är en stor ansträngning, men det går, säger han. 

Sverige riskerar inte samma topp

Jan Albert tar även upp att antalet smittade riskerar att öka i de länder som haft hårdare restriktioner – när de öppnar upp igen. 

– De som har haft hård nedsänkning och väldigt få fall – om det nu finns såna länder för det är inte riktigt testat ännu – de kommer att riskera att få en kraftigare topp när de öppnar upp, därför pratar man om att öppna upp gradvis och långsamt och se hur det går, säger han och fortsätter: 

– Det är samma sak Folkhälsomyndigheten pratar om här att det kanske går att öppna upp ytterligare men ha koll så det inte drar i väg igen, säger han i TV4 Nyhetsmorgon och tar upp Folkhälsomyndigheten tror att kurvan i Sverige inte riskerar samma topp då landet inte haft lika hårda restriktioner. 

Att röra sig ute är bra, men med avstånd från andra.Foto: ANDRES KUDACKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Ändrat hur han lever

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är bland annat att inte resa och social distans. 

– Vi måste fortsätta påminna om att de ändå ganska snälla råden vi har här i Sverige ska följas, säger Jan Albert.

Själv har professorn ställt om sitt liv – och påskplaner – för att hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Jag har verkligen ändrat på det sätt jag lever. Jag har inte varit på några större middagar eller större bjudningar och tänker verkligen efter vad jag gör. Jag tvättar händerna mycket noggrannare när jag kommer hem från jobbet eller mataffären. Han lägger också till att han hoppade över att åka till Västkusten i påsk. 

Och påskgodisset köper han inte i lösvikt. 

– Under den här perioden köper jag godis i påse. Sett till skedarna och sådant ser jag personligen det som lite onödigt att ta just det godiset, säger Jan Albert i TV4 Nyhetsmorgon. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Anders Tegnell: ”Avplaning i Stockholm – viss ökning i resten av landet”.

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.