Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorer: Covid inte längre samhällsfara

Karin Tegmark Wisell: ”Vissa åtgärder kommer ligga kvar”.
Skylt om drop-in vaccination på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
En uppmaning om att hålla avstånd vid en busshållplats.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.
Foto: Karolinska institutet
Magnus Gisslén, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor på Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Göteborgs universitet
Johnny Ludvigsson är senior professor i pediatrik vid Linköpings universitet.

Trots att virusvarianten omikron sprider sig som en löpeld bör covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Det uppger professorerna Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson på DN:s debattsida.

”Vi behöver en realistisk syn på covid-19”, skriver de.

Professorerna, som är inriktade på infektionssjukdomar samt pediatrik, tycker att klassifikationen var nödvändig tidigt i pandemin – men inte längre. De pekar på att relativt få nu blir allvarligt sjuka och att immuniteten i samhället är hög.

Restriktioner som finns måste vara proportionerliga och vägas mot nackdelarna, fortsätter forskarna.

”Överdrivet nitiska smittskyddsåtgärder drabbar väsentliga samhällsfunktioner och riskerar bli mer samhällsfarliga än själva virus­epidemin, utan att ha mer än marginell effekt på smittspridningen”, skriver de på DN Debatt.

Vill slopa flera restriktioner

Bland annat karantän för friska anhöriga och begränsningar av evenemang, restauranger och affärer bör slopas, anser professorerna. Dessutom borde bred pcr-testning och smittspårning få lägre prioritet, då åtgärderna ger mindre effekt i dagens läge.

I stället vill de att vaccineringen intensifieras och att fokus läggs på att stoppa smittspridningen inom sjukvård och omsorg.

”Allmänt kvarstår värdet av den enskildes eget ansvar: fysisk distans, arbeta hemifrån, med mera”, skriver forskarna på DN Debatt.

”Vi behöver en realistisk syn”

Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson trycker på vikten av att ha ”en realistisk syn på covid-19”. 

Hanteringen behöver kopplas till en ny verklighet där viruset blir kvar i samhället. Det viktigaste då blir att säkra en god immunitet i samhället, i synnerhet bland riskgrupper.

”Att fortsätta betrakta covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom får i dagens situation mer negativa än positiva följder”, skriver professorerna på DN Debatt.

Anders Björkman är professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, Magnus Gisslén är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin och Johnny Ludvigsson är senior professor i pediatrik vid Linköpings universitet.

Då kan coronavaccin bli säsongsbaserat

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström: ”Tror på en dos till hösten”

Därför kan coronavaccin revolutionera influensavaccin 

Vaccinsamordnaren: ”Kan få mycket större precision i influensavaccin”

Forskare: Därför kan omikron vara vägen ur pandemin

Världshälsoorganisationen, WHO, menar att omikronvarianten kan innebära slutet på coronapandemin i Europa. Niklas Arnberg, professor i virologi ser också detta som en möjlig utgång och menar att coronaviruset till slut kan bli som ett vanligt säsongsvirus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.