Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Professor starkt kritisk till Lambertz agerande

Madeleine Leijonhufvud. Foto: Tommy Pedersen

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, är skarpt kritisk mot justitierådet Göran Lambertz agerande i Quick-affären.

Hon anser nu att Lambertz inte bör sitta kvar som justitieråd.

- Den här mejlkonversationen påminner mer om pojkboksdeckare, tyvärr, säger Leijonhufvud

Mejlkonversationen mellan Göran Lambertz och flera av de andra huvudpersonerna runt Thomas Quick-utredningen har fått Madeleine Leijonhufvud att reagera.

- Det bekräftar det jag tidigare har sagt att det är gravt omdömeslöst av en person som har den här funktionen. Det finns inte utrymme att driva frågor som rör människors straffrättsliga skuld. Den allmänna uppfattningen inom juristkåren i Sverige är att det här oerhört olyckligt.

Kan han vara kvar som justitieråd?

- Nej, jag tycker att det är olyckligt för svenskt domstolsväsende att man har det på det här sättet.

- När det rör det specifika mejlkonversationen speglar den en inställning till brottmålsjuridiken som närmast är omogen och okunnig. Det påminner mer om pojkboksdeckare, tyvärr.

Madeleine Leijonhufvud anser att Lambertz indirekt har jävat högsta domstolen.

- Det är möjligt att man väljer att driva något av de ärenden som man har begärt resning i vidare i hovrätten. Och då kan man tänka sig att det blir överklagat och att det kan nå högsta domstolen. Det faller en skugga över högsta domstolen, säger Leijonhufvud.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!