Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Professor: Spänt som under kalla kriget

Det spända tonläget mellan Storbritannien och Ryssland påminner alltmer om situationen under det kalla kriget. Det anser Elena Namli, professor i etik vid Uppsala universitet och tidigare knuten till Centrum för Rysslandsstudier.

– Flera har ju noterat att Storbritannien inte använde sig av traditionella diplomatiska kanaler utan att man gick ut direkt med ultimatum och krav. Det markerar hur man vill förhålla sig, säger Elena Namli om turerna efter det att ex-spionen Sergej Skripal hittats förgiftad.

– Att man inte tar vara på mekanismer som finns inom internationell rätt, såsom till exempel CWC (en internationell konvention mot kemiska vapen) är ett orosmoment.

Ryssland anser att Storbritannien borde agera i enighet med internationella överenskommelser, framhåller Namli. Det är också Labour-ledaren Jeremy Corbyns hållning. I en debattartikel i The Guardian har han efterlyst försiktighet innan det bevisats att Ryssland verkligen ligger bakom förgiftningen.

– Om det finns belägg för att man använt det nervgift som Ryssland också har är det förstås mycket allvarligt, men det är inte samma sak som att Kreml verkligen står bakom det här. Det förstår alla som kan tänka logiskt. Antingen har Storbritannien bevis som man ännu inte visat, eller så är det ett väldigt högt spel, säger Elena Namli.