Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Professor sågar den populära boken

Mikael Säflund och Titti Nordieng är författarna bakom"Livet med kvantfysiska glasögon".

"Livet med kvantfysiska glasögon" har varit en av sommarens riktiga storsäljare.

I storsäljaren ”Livet med kvantfysiska glasögon” hävdar författarna att kvantfysik kan användas för att förändra våra liv.

Men när DN frågar forskaren Bo Sundborg om den menar han att den bygger på flera missförstånd.

– Det här gör mig lite skrämd, säger han till tidningen.

En av sommarens riktiga storsäljare har varit boken ”Livet med kvantfysiska glasögon” av författarna och föreläsarna Mikael Säflund och Titti Nordieng. I boken beskriver de hur man kan använda kvantfysiken för att skapa de liv som vi alltid velat ha. ”Vi lovar dig som läser boken mirakler, därför att vetenskapen faktiskt säger det!”, står det på omslaget och det är många som lockats av tanken. Den första upplagan sålde slut redan efter ett par veckor.

Författarna säger sig också vara utbildade inom applicerad kvantfysik. Men när Dagens Nyheter frågar professor Bo Sundborg vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet om vad han tycker om boken svarar han:

– De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har något med fysik att göra.

”Livet med kvantfysiska glasögon” rekommenderas av Malin Berghagen

Boken rekommenderas av flera välkända personer, såsom yogainstruktören Malin Berghagen och artisten Martin Stenmarck. Författarna menar i boken att kvantfysik kan användas för att få lägenhetskontrakt. Dessutom menar de att sjukdomar inte existerar och att en människas känslor kan påverka jordens magnetfält.

Men det är en beskrivning som forskaren Bo Sundborg inte känner igen. Kvantfysiken härstammar från förra sekelskiftet och beskriver materians minsta beståndsdelar. Det är en avancerad teori och enligt Bo Sundborg finns det olika tolkningar av den. Men att den på något sätt skulle kunna påverka en människa på det sätt författarna beskriver är han kritisk till.

– Personligen tycker jag inte att det behöver vara tokigt att dra filosofiska växlar på kvantfysiken och vad den säger om hur vi kan tänka på tillvaron. Men det här gör mig lite skrämd. Man måste ju få saker rätt, och göra skillnad på när man inspireras av den fysikaliska teorin och på det som är ens egna föreställningar. Bokens läsare kan inte se skillnad mellan författarnas egna åsikter och idéer från kvantfysik, sade han till DN.

Titti Nordieng säger sig vara utbildad i applicerad kvantfysik

Trots detta menar författarna att boken är baserad på vetenskap. I boken ger de sin egen tolkning av vad kvantfysik är.

Titti Nordieng säger sig också vara utbildad i applicerad kvantfysik. Men när DN frågar henne om vad det är kan hon inte svara på det.

– Jag är inte kvantfysiker, jag är författare och vågar inte uttala mig om vad kvantfysik är, för det vet jag inte. Jag hoppas att ingen tror att vi är experter på kvantfysik. Vad det är är ju väldigt olika för olika människor. Men kvantfysiken har ändrat min syn på den värld jag lever i. Jag är inte intresserad av den teoretiska delen, utan mer på hur kvantfysiken påverkar vår personliga utveckling, sade hon till DN.