Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professor: Kan Jang fungerar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Naturmedlet Kan Jang har visat sig effektivt mot influensa.

Symptomen lindras avsevärt och antalet sjukdagar minskar markant, visar en ny studie.

- Det fungerar, säger professor Olle Haglund.

Kan Jang har i flera tidigare studier visat sig effektivt mot förkylning. Nu visar en ny undersökning som publiceras i den ansedda amerikanska tidskriften Journal of Herbal Pharmacology and Therapy att det även verkar lindrande på influensa. - Det intressanta med Kan Jang är att det ger effekt oavsett när i sjukdomsperioden man tar medlet. Andra medel måste man ta innan sjukdomen brutit ut eller i inledningsskedet, säger Olle Haglund, professor vid Uppsala universitet. Över 600 personer har deltagit i studien som är gjord på ett vetenskapligt godtagbart sätt. Resultaten har jämförts med det receptbelagda antiinfluensamedlet Amantadine. I genomsnitt tillfrisknade patienterna tre dagar fortare än de som fick Amantadine. - Jag tycker det är väldigt spännande. Det är min personliga uppfattning att Kan Jang gör ett bra preparat för egenvård, säger Olle Haglund.

200 000 drabbade Omkring 200 000 personer tros hittills ha drabbats av årets influensaepidemi. - Det är svårt att säga när kulmen nås, men årets influensa är snällare än den förra året, säger influensaexperten Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet. Därmed är det också färre som uppsöker sjukhus, vilket gör att mörkertalet blir stort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.