Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Professor i psykiatri: Skyltarna kan ha inspirerat mördaren

Utlösande faktor. Sten Levander, professor i rättspsykiatri, menar att de omdiskuterade skyltarna i konstprojektet kan ha fungerat som en utlösande faktor för dubbelmordet i Linköping. "Klart som fasen att det faktum att texterna sitter på vanliga gatuskyltar kan förstärka kraften i dem för en psykotisk person", säger han.
Runt om i Linköping:
Fejkade gatuskyltar med texter som Det finns inga barn längre och Varför har ni inte dött .
Texterna var skrivna av dramatikern Lars Norén.
I går kväll efter dubbelmordet plockades skyltarna ned.
Lars Norén hade inget att göra med att skyltarna satt uppe i Linköping, men beslutet att placera dem i en öppen miljö kritiseras nu av professorn i rätts-psykiatri Sten Levander. Han menar att de utmanande texterna kan ha inspirerat till knivmorden i går morse. – Klart som fasen att det faktum att texterna sitter på vanliga gatuskyltar kan förstärka kraften i dem för en psykotisk person, säger Sten Levander.

Del i konstprojekt

De fejkade gatuskyltarna sattes upp i måndags som en del i ett konstprojektet, knutet till pjäsen "Krig" av Lars Norén som Riksteatern spelar i Linköping nästa vecka. Bakom projektet står Forum för Levande historia och konstnärsgruppen FA+. Avsikten var att väcka tankar om människors utsatta läge i krigssituationer. Texterna är direkt hämtade ur pjäsen och alltså skrivna av Lars Norén själv. I går kväll togs skyltarna ner efter beslut av kommunledningen vid 17-tiden.

Starka reaktioner

Skyltarna hade väckt så starka reaktioner. – Jag har själv fått några kommentarer om skyltarna och jag vet att medborgare har ringt till kommunen, säger kommundirektör Anders Leckne. Beslutet om nedtagning fattades efter samråd med Riksteatern och konstnärerna Gustavo Aguerre och Ingrid Falk. – Det var helt rätt att ta ner dem. Men jag ser ingen koppling mellan skyltarna och det fruktansvärda som har hänt. Det är väldigt långsökt, säger Gustavo Aguerre. Expressen sökte igår kväll förgäves Lars Norén för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!