Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professor: Förbjud att ge pengar till tiggare

Ett förbud mot att skänka pengar till personer som tigger på gatan, föreslår Bo Rothstein. Foto: Per Wissing

Ett förbud mot att skänka pengar till personer som tigger på gatan.

Det föreslår Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, på DN Debatt på lördagen.

Han menar att de som ger pengar bidrar till en "fortsatt social förnedring."

– Jag håller inte med, detta löser inte grundproblemet, Anna Johansson, socialchef på Stadsmissionen.

Borde det vara förbjudet att ge pengar till tiggare?

Debatten kring tiggeri har delat både allmänheten och politiker.

Senast för några dagar sedan, valde Centerpolitikern Petronella Petersson i Karlshamn att gå ut och berätta att hon ville förbjuda tiggeriet.

– Mitt förslag om ett förbud riktar sig inte mot enskilda personer som privat måste tigga för att få ihop till det nödvändigaste, säger hon till Kvällsposten.

– Men svarta pengar drar till sig kriminalitet. Och då blir de som skickas ut på gator och torg enbart utnyttjade. De tvingas lämna ifrån sig det mesta av de pengar de tigger ihop.

"Skulle sända viktig signal"

Och i lördagens DN-debatt går professorn Bo Rothstein ett steg längre och menar att det borde införas ett förbud mot att skänka pengar. Han drar då paralleller till sexköpslagen, som straffar den som utnyttjar en annan människas utsatta sociala situation.

"Jag är övertygad om att ett förbud mot att ge till gatutiggare skulle sända en viktig signal om de allvarliga underliggande problem som denna verksamhet grundar sig på och därmed tvinga fram mera omfattande strukturella stödinsatser för att verksamt bistå denna utsatta grupp", skriver han i debattinlägget.

"Borde vara klandervärd"

Han menar att de som ger pengar till personer som tigger på gatorna, bidrar till en "fortsatt social förnedring" och att aktionen borde vara "klandervärd".

"Kritiker mot ett sådant förbud mot att ge till gatutiggare kommer att peka på att det finns svåra gränsdragningsproblem om vad som skall räknas som gatutiggeri och att verksamheten kan komma att ske i mera dolda former. Men precis dessa slags invändningar riktades mot förslaget om förbud mot köp av sexuella tjänster när det infördes år 1999 och kan fortfarande riktas mot denna lagstiftning", skriver Bo Rothstein i DN-debatt.

Nu får hans uttalande mothugg från Stadsmissionen.

– Sättet att argumentera är intressant, i vanliga fall brukar man argumentera utifrån ett polisiärt- eller ordningsperspektiv. Men jag håller inte med, detta löser inte grundproblemet, säger socialchefen Anna Johansson.

Hon finner två problem med professorns sätt att argumentera för förbudet.

– Det ena är att tiggeriet skiljer sig mot sexhandel, tiggeriet i sig är en effekt av att människor är fattiga och inte kan försörja sig i Europa i dag. Tiggeriet blir alltså en effekt av ett annat problem, inte problemet i sig som med sexhandel. Och riktar man in sig på att lösa "problemet" med tiggeriet, har man ändå inte kommit åt huvudproblematiken, säger hon och fortsätter:

– Det andra är att, enligt mina erfarenheter finns det inte en enda svensk politiker i dag som skulle ställa sig bakom att Sverige skulle genomföra de reformer som han talar om. Argumentet blir i stället väldigt tydligt att detta är reformer som borde ske på EU-nivå. Man riskerar att ta en drastisk åtgärd här, men lösningen har inte vi kontroll över och ligger långt borta.

Han menar att de som skänker pengar ska betraktas som klandervärda. Vad tycker du?

– Så långt skulle jag inte gå. Man kan också vända på det, det är klart att detta är människor som befinner sig i en utsatt situation och att det finns få alternativ. Att befinna sig på gator och torg i ett främmande land gör att man hamnar i underläge så klart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.