Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professor: Därför är det upplopp i Turkiet

Leif Stenberg.Foto: Privat

Leif Stenberg, professor inom islamska studier, säger att protesterna i Turkiet är ett uttryck för en frustration som byggts upp under lång tid.

Det handlar om storstadsungdomar som känner att de inte har någon representation i den turkiska politiken.

– Och det finns en risk att det brutala polisvåldet gör att fler ungdomar söker sig till Istanbul. I så fall kan det eskalera under de kommande dagarna, säger han till Expressen.se från Istanbul.

Leif Stenberg, professor vid centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet, landade i går i Istanbul för att besöka Svenska forskningsinstitutet.

Han var inte alls förberedd på de våldsamma demonstrationerna och hamnade mitt i oroligheterna.

– Svenska institutet ligger längs den stora paradgatan Istiklal Caddessi. Här har det varit fullt av demonstranter och polisen har gjort många utfall både i går och i dag, säger han.

Tårgas och slagord

Han berättar att byggnaden under lördagen har varit omgiven av rök från peppargas- och tårgasgranater.

– Vi var tvungna att stänga alla fönster för det var så mycket tårgas i luften. Vi har hört tårgasgranater och slagord om vartannat under hela dagen, säger Leif Stenberg.

Det är framför allt två ramsor som ekar på gatorna.

– Den ena handlar om att regeringen ska avgå och den andra är "sida vid sida mot fascisterna". Ramsorna avbryts ibland av höga skrik när poliserna gör sina utfall mot demonstranterna, säger han.

"Unga och välutbildade"

När Expressen.se talar med honom vid 19-tiden har läget lugnat sig utanför Svenska institutet.

– Det var som hetast vid lunchtid. Nu kan vi gå ut på gatan men vi vågar inte röra oss i riktning mot Taksimtorget, säger han.

Han tror att många av demonstranterna är välutbildade unga, men som inte har tagit del av det ekonomiska uppsving som många i Turkiet har upplevt under de senaste åren.

– Framför allt handlar det om sekulära storstadsungdomar som känner att de inte har någon representation i den turkiska politiken. Sen handlar det naturligtvis även om folk som vill vara ute och bråka, och där är den politiska övertygelsen inte så stark, säger han och berättar att han noterat att det är ganska jämn könsfördelning bland demonstranterna.

Kan bli värre om några dagar

Protesten mot byggprojektet i parken har endast varit den utlösande faktorn för att många ska få vädra ett missnöje mot regimen. Och med de våldsamma scener som kablas ut från Ankara och Istanbul, tillsammans med rapporter om brutalt polisvåld, finns en risk att fler ungdomar lockas att delta i upploppen.

– I så fall kan det eskalera under de kommande dagarna, säger Leif Stenberg.