Camilla Läckberg: Jag var inte informerad

Resultatet kommer efter två minuter – när professor Björn Olsen tar ett blodprov på Expressens Niklas Svensson.
Björn Olsen är professor i virologi vid Uppsala universitet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Camilla Läckberg.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Vårdföretaget Hedda Care, som grundats av Camilla Läckberg, säljer tester till privatpersoner som vill ta reda på om de är immuna mot covid-19. I annonseringen hänvisar företaget till professorn Björn Olsen som känner sig lurad.

– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur, säger Olsen till TT.

”Som ägare är man inte alltid informerad i de operativa beslut som tas”, skriver Camilla Läckberg senare i en kommentar på Instagram. 

För 950 kronor kan man som privatperson köpa ett antikroppstest hos Camilla Läckbergs vårdföretag Hedda Care, för att ta reda på om man har utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Ett positivt provsvar innebär enligt företagets informationssida att man har antikroppar mot viruset och därför inte kan vara smittsam.

Men testet ger inte tillräckligt säkra svar på individnivå för att utlova detta. Det säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som på företagets hemsida anges som en av experterna bakom testet.

– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur. Det här är illa. Vi stod bakom att man använde testet för att undersöka immunitet i stora grupper på äldreboenden, inte något annat, säger Björn Olsen.

Falsk säkerhet

TT: Så du står inte bakom att testet nu erbjuds till privatpersoner?

– Nej, det gör jag verkligen inte.

Läkemedelsverket avråder starkt privatpersoner från att testa en eventuell immunitet i dagsläget. Enligt myndigheten kan sådana tester vara direkt farliga.

Man måste vara medveten om vilken prestanda de har. Det kan låta bra om det exempelvis är 90 procent säkert, men det innebär att vart tionde test visar fel, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

– Risken, säger hon, är att du vaggas in i en falsk säkerhet.

Det kan vara lika illa om testet ger ett falskt positivt svar, som att det är falskt negativt. Om det är falskt positivt riskerar du att tro att du är immun fast du inte är det, medan du kan tro att du är frisk om det är falskt negativt.

Måste rapporteras

TT: På företagets hemsida står det att testet är ”kontrollerat av Läkemedelsverket”, har ni kontrollerat det?

– Nej, det är olyckligt om man uttrycker sig så, eftersom det kan misstolkas. Vi godkänner eller kontrollerar inga tester, vi utför tillsyn, säger Ewa-Lena Hartman.

TT: Känner du till något test för antikroppar vid covid-19 som är lämpliga för privatpersoner?

– Nej, det gör jag inte. En annan aspekt är att covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under smittskyddslagen, varför man måste rapportera in alla fall av den.

TT: Men det är ju antikroppar man letar efter?

– Det spelar ingen roll. Det här är en diagnos som lyder under smittskyddslagen och måste rapporteras.

Camilla Läckbergs inlägg på Instagram.

Camilla Läckberg skriver på Instagram efter att artikeln publicerats:

”Jag är stolt ägare i Hedda Care men som ägare är man inte alltid informerad i de operativa beslut som tas. Jag står fullt bakom att Hedda Care skall hjälpa vården med coronatester däremot har jag sedan länge uttryckt till ledningen för Hedda Care att jag inte anser att man – i dagsläget – skall erbjuda tester till privatpersoner, vilket inte hörsammats. Ingen från media har sökt mig i denna fråga därför vill jag klargöra vad jag står i frågan då det är mitt ansikte som hamnar i media. Som ägare har jag nu kontaktat ansvarig för att få en förklaring.”

Expressen söker Hedda Cares styrelseordförande Christina Saliba.

Efter TT:s intervju med Björn Olsen plockades hans namn bort från företagets hemsida. Men antikroppstestet erbjuds fortfarande till privatpersoner.

Sjuksköterskan Hannah Gerner utförde testet på sig själv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.