Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professor Anna Martling är Årets cancerforskare

Professor Anna Martling är Årets cancerforskare
Foto: Samuel Unéus / Cancerfonden
”Jag känner mig enormt hedrad över detta pris”, säger hon.
Foto: Andrea Björsell / Cancerfonden

Professor Anna Martling är Årets cancerforskare.

I samband med Cancergalan tilldelades hon priset för sin forskning inom tjock- och ändtarmscancer. 

– Jag känner mig enormt hedrad över detta pris, säger hon. 

I Sverige drabbas 7 000 personer varje år av tjock-och ändtarmscancer, det gör den till den fjärde vanligaste cancerformen. En av dem som kämpar för att göra behandlingarna lindrigare och mer effektiva för patienterna är överläkare Anna Martling. Under Cancergalan prisade hon för sina insatser inom forskningen och tilldelades utmärkelsen Årets Cancerforskare.

– Jag känner mig enormt hedrad över detta pris. Det är också ett kvitto på att mitt och min forskargrupps arbete över lång tid har betydelse för patienterna, säger Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Ger patienterna längre överlevnad 

I Cancerfondens motivering framhåller de att Anna Martlings forskning ger patienterna en ökad chans till bot eller längre överlevnad. De lyfter också fram att hennes nuvarande studier visar på vilken behandling som har mest nytta för patienten. 

– Precisionsmedicin innebär ge rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt så att man uppnår bästa effekt, men med minsta möjliga biverkningar och seneffekter.

– Jag vill att kunskaperna från cancerforskningen ska komma patienterna tillgodo. Så att alla patienter oberoende av vad man bor, socioekonomiska förutsättningar kan erbjudas bästa möjliga behandling utifrån sin speciella situation. 

Vad tror du om cancerforskningens framtid?

– Vi måste våga satsa långsiktiga resurser på forskning. Ett delvis slitet uttryck, men väldigt sant, är att dagen forskning är morgondagens sjukvård.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.