Professor Agnes Wolds 10 fantastiska budord

"Du skall inte tro, du ska tänka kritiskt."

Enligt Gamla Testamentet gav Gud till Mose tio befallningar att leva efter.

Årets kvinna 2016 tror varken på Gud eller Bibeln, hon tillber forskning, fakta och feminism.

Agnes Wold ger här sina tio budord för ett liv med mindre ångest och mer pengar i plånboken.

Nummer ett, kompromisslöst:

"Dela på föräldraledigheten 50/50, alltid."

1. Du skall inga andra gudar hava vid sidan av - delad föräldraledighet


"Det är enkel matematik, 50/50. Gör upp det innan, inget tjafs eller 'det ordnar vi sen'. Det finns ingen som har ett viktigare jobb än den andra, då ska man inte skaffa barn. Har man ett jobb som inte är förenligt med ledighet får man sterilisera sig.

Det vore hemskt fint om kvinnor inte blev ilurade löjliga och felaktiska psykologiska teorier som anknytningsteorin. Den är helt obevisad, ett extremt skakigt bygge, enbart till för att knäcka morsor. Han som hittade på det, Bowlbys, var kvinnohatare och var ute efter var att köra tillbaka kvinnorna till hemmet för att de hade konkurrerat industrin.

Att papporna inte är 'drabbade' beror på att informationen är inte är targetad till män, de kan lugnt jobba vidare."

2. Tänk på vilodagen - du dör inte av damm


"Nej, vi dör inte av damm, snarare lider vi av att vår miljö har blivit alltför ren och steril.  Från början handlade ett renstädat hem om att tjänstefolket skulle städa ordentligt, då skrämdes man med att det var farligt.

Att Naturskyddsföreningen och andra fortfarande håller på och skrämmer upp folk nu beror på att det är mycket mer lönsamt i tyckonomin. Det var väl nån smart marknadsförare.

Man vet att det är de två sakerna som man bråkar om, ekonomi och städning, det hade väl varit bra om kvinnor till att börja med tjänade 20 procent mer än män, i stället för tvärtom. Inte så konstigt eftersom kvinnor blivit itutade i att det är farligt med kemikalier och damm."

3. Du får inte mindre cancer för att du sysslar med mindfulness


"Det här flummet börjades av psykoanalytiker tidigt sjuttiotal, och är förfärligt. Vilken evolutionär vansinnighet det vore om immunförsvaret fungerade bättre när du är pigg och glad än när du är ledsen. Det är orimligt, mischmasch.

Det finns en jättebra dansk studie där man har utgått från HELA Danmarks befolkning och tittat på dem som har blivit sjukhusvårdade för depression i jämförelse med cancerdiagnos, och resultatet var 1,0 - alltså identiskt. Det finns hur många exempel som helst på bröstcancerpatienter som klandrar sig själva för sin cancer. För vilka är det som ska vara glada? Jo, kvinnor. Kåta, glada och tacksamma. Män är ju sura hela tiden, det är ingen som klagar på det, och de får inte cancer av det."

4. Du skall inte frukta plast i hemmet


"Plast är en jättetrevlig sak i glada färger. Vi har inte sett några massdödar till följd av bebisar som sugit på stekspadar, nej. Det lär vara en dansk läkare som har hittat på det här, urolog, på den bisarra hypotesen att danska mäns spermiekvalitet hade gått ner. Givetvis berodde det inte på att männen hade druckit öl, rökt marijuana, haft för trånga byxor eller ätit för mycket bacon - utan på att deras mammor hade exponerats för kemikalier. Otroligt långsökt.

De här villfarelserna håller på att växa astronomiskt, 'kemikalie-papporna' är ute på Twitter och härjar om sanering hit och dit. Det är generellt mycket giftigare saker i naturen än vad vi kan framställa."

5. Låt dig icke luras av nyckelhålsmärkning


"Det är ju bara massa äckligt socker i stället. Det här larmet kom när jag var ung, att det var så otroligt farligt med fett och det retar mig fortfarande. I trettio år har de piskat i oss som älskar ost, dåligt samvete. Vi tittade på en studie av barn på bondgård som äter smör, grädde, ost, en del fisk och knappt några grönsaker. De har inga allergier och sådär.

Det är fjanteri att man ska äta fettsnålt, och att Livsmedelsverket ger råd till gravida att de ska dricka lättmjölk och äta d-vitaminberikade lättprodukter... gah, det är förfärligt.

Det finns ganska många studier som visar att margarin är associerat med ökad risk för allergier, medan smör är minskad risk. Äter man fett så blir man mätt, av de här grejerna blir man hungrig."

6. Vaccinera din nästa


"Din nästa, och dig själv! Det piggar upp immunsystemet. Jag älskar vacciner, jag tar alla jag kan. Jag var jätteledsen när jag hade fått mitt första barn och man tog bort kikhostevaccinet. Det var jättehemskt, inte roligt alls när min son blev sjuk.

Folk ska vara enormt lyckliga över att vi har våra vaccin. Men här finns många 'krösamajor' kan jag säga dig, jätteläskiga människor som skräms med det ena grundlösa efter det andra. Alla vacciner ska man ta."

7. Du skall respektera varje kvinnas val att dricka vin när hon ammar


"Igen, alkohol kan inte anrikas i mjölken, den passerar fritt mellan blod och bröstmjölk. Om du så skulle dricka dig stupfull har du kanske två promille i bröstmjölken, filmjölk kan innehålla tre promille. Och så sitter kvinnor och pumpar ut mjölk för att kunna dricka vin på bröllopsfesten...

Det intressanta är att det måste finnas åtminstone 100 000 människor i Sverige som kan räkna och vet om detta, men som inte talar om det. Man fortsätter att hitta på sådant här för att man tänker att om kvinnor inte hölls i schack, så skulle de köpa amok, och så kan vi inte ha det.

Män kan göra dumma saker, men då ska åtminstone kvinnor vara jättepräktiga och ta hand om männen. Det är själva samhällskontraktet."

8. Du skall inte bära falskt vatten mot din nästa


"Du ska inte köpa något som helst vatten och absolut inte vitaminvatten. Det är en affärsidé. Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar själv och signalerar när vi bör fylla på med vätska.

Det finns säkert någon specialgrupp där det kan vara bra, men jag har aldrig ätit en multivitamin i mitt liv och tänker absolut inte göra det. Jag förstår inte varför man skulle. Det finns ingen läkare som äter en vitamintablett, den saken är klar."

9. Du skall inte ha begärelse till östrogen


"Detta är förfärligt. Östrogen och Progesteron innebär fördubblad risk för blodpropp, fördubblad risk för stroke och 40 procent ökad risk för bröstcancer.

Man har alltid vetat att kvinnliga könshormoner är farliga men på 70-talet efter trend från USA blev det inne. Man började prångla ut till höger och vänster. När man sedan fick svart på vitt hur farligt det var trodde man ju förstås att det dagen efter skulle upphöra. Men nej, nu skulle man få 'bestämma själv'. Det är horribelt.

Man ska aldrig någonsin skriva ut östrogen till kvinnor med klimakteriebesvär. Det heter övergångsåldern för att det 'går över' och du är ju inte piggare och gladare om du får de där vallningarna när du är 65 i stället. Det är lika dumt som att man skulle äta något för att inte komma in i puberteten."

10. Du skall inte ha begärelse till dyra hudkrämer


"Rynkor beror på att man har mer av ett protein som heter elastin, det går inte att få bort eller förhindra rynkor med kräm. Hudkräm ska man absolut inte använda.

Det kom en jätterolig avhandling från Uppsala nu, min kompis Kristina skrek av skratt. En hudläkare hade smörjt sig med hudkräm på ena armen varje dag i ett halvår och inget alls på den andra, och den andra jävla armen var jättemycket finare.

Vi har enormt intrikata system med talgkörtlar och hudceller som inte finns någon annanstans i naturen, och så ska man störa detta och lägger på ett lock av nåt taffligt fett från en helt annan del av universum! Som naturligtvis inte fungerar. Jag smörjer mig aldrig, det är ju att be stackars huden om bråk."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.