Produktionen av Kexchoklad stoppad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna Hållams

STOCKHOLM. Företagen Cloetta och Göteborgs Kex har stoppat produktionen av Smörgåsrån, Kexchoklad och Sportlunch.

Orsaken är att ett ämne som är förbjudet i livsmedelsproduktion inom EU hittats hos de svenska kexfabrikörerna, rapporterar Ekot.

Enligt Livsmedelsverket är dock halterna av kloramfenikol, som är ett antibiotikum, så låga att ämnet inte utgör någon risk för konsumenterna. De varor som finns ute i handeln kommer därför inte att återkallas.

Kloramfenikol har en bakteriehämmande effekt och har tidigare använts i stor omfattning som bredspektrumantibiotika. Ämnet är billigt och kan användas för att bekämpa många olika bakterier.

Numera används det dock sparsamt i Sverige. Skälet är att en känd biverkning, när ämnet använts för att behandla infektioner, är risk för allvarliga skador i benmärgen.

Ämnet kan också skada blodet.

"Kunde ha haft kontroll"

I dag används det främst för att behandla ögoninfektioner.
Trots EU-förbudet har kloramfenikol tidigare påträffats i livsmedel. Bland annat i griskött. Jordbruksverket pekade då ut naturligt förekommande jordbakterier som en möjlig källa till hur ämnet hamnat i livsmedlen.

Källan till det förbjudna ämnet i kexchokladen var ett enzym som används som ingrediens. Ansvaret för att ämnet hamnat i produkterna skjuter Cloetta ner i produktionskedjan.

– Vad som har hänt är uppenbarligen att vår leverantör har bytt producent och den producenten har inte informerat leverantören, säger informationschefen Jacob Broberg.
Företaget anser inte att det kunde haft kontroll över att ingrediensen hamnat i deras produkter.

– Alla våra leverantörer intygar att de olika produkterna innehåller vad de ska innehålla. Sedan gör vi också regelbundna tester av det som ska finnas i, säger Broberg.

– I det här fallet är det så att om man inte vet exakt vad man ska leta efter så är det väldigt svårt att hitta det. Det som fanns i enzymet är inte vad vi typiskt letar efter.
Enzymet kunde snabbt bytas ut ur produktionskedjan och det finns ingen risk för att den som är sugen på kexchoklad ska bli utan.

– Produktionen var bara stoppad under några dagar medan vi bytte ut den här ingrediensen mot en från en annan leverantör.

Även när ämnet används i stora koncentrationer är riskerna för att drabbas av biverkningarna mycket små – en på miljonen, enligt Livsmedelsverkets expert, Leif Busk.

– De doser man får av att äta smörgåsrån ligger tiotusentals gånger lägre, säger han.

En förklaring till att ämnet hamnat i kexen kan vara hur enzymer framställs i labb. För att cellkulturerna inte ska bli infekterade är det standard att tillsätta antibiotika.

– Jag tror inte att det går att framställa de här enzymerna annars, säger han.
Det går inte att säga under hur lång tid ämnet funnits i enzymet.

– Det kan ha funnits mycket länge, säger Busk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.