KAFKA-ARTAT. Den godtyckliga jakten på mer eller mindre oskyldiga människor kan snart dra igång. Målet om fildelning i tingsrätten i Linköping är ett skrämmande exempel på det absurda i rättssystemet. Om domen blir praxis kan till och med husrannsakan bli verklighet i jakten på fildelare.
KAFKA-ARTAT. Den godtyckliga jakten på mer eller mindre oskyldiga människor kan snart dra igång. Målet om fildelning i tingsrätten i Linköping är ett skrämmande exempel på det absurda i rättssystemet. Om domen blir praxis kan till och med husrannsakan bli verklighet i jakten på fildelare.

PROCESSEN

Publicerad
Uppdaterad
En morgon väcks du av polisen. De tar din dator, de lösa hårddiskar du har backup på och snokar i din cd-hylla.
Du förstår ingenting, du har ju inte gjort något olagligt. Du har aldrig laddat ner en musikfil du inte har betalt för.
Men det kanske din 13-åriga dotter har gjort, eller kompisarna till din 15-åriga son som var hemma hos er med sina datorer och spelade spel i ett nätverk. Eller en granne som hittat ditt trådlösa nätverk de där första veckorna innan du lärt dig sätta ett lösenord.
Eller så har något bara blivit fel i din internetleverantörs register över IP-adresser och tidpunkter.
Följden blir i alla fall att polisen travar i väg med stora delar av ditt liv: med sparade meddelanden, med alla foton och filmer du tagit av familj och vänner, med adresserna till släkten, med inloggningsuppgifterna till alla hemsidor du besöker.
Samt med dina möjligheter att sköta ekonomin hos din internetbank, med dina deklarationer, med e-biljetterna till semesterresan, vouchern till hotellet och bokföringen till den firma du driver på fritiden. Dess-utom med dina anonyma politiska inlägg och de brev du under meddelarskydd har skrivit till lokaltidningen.
Du är duktigare än de flesta, du har tagit backup på allt viktigt bara en månad tidigare.
Tyvärr tar polisen också den externa hårddisk backupen finns på.
I bästa fall får du tillbaka datorn efter några månader. Men var inte så säker på det.

Du kan alltså komma att straffas enormt hårt för något du inte ens gjort. Och även om du har fått några upphovsrättsskyddade låtar från nätet, är det ett rimligt och proportionerligt straff?
Knappast. Men det är detta som kan inträffa om den skärpning jämfört med tidigare praxis som tingsrätten fastnade för i det nu avgjorda fildelningsmålet i Linköping blir vägledande. Då är villkorligt fängelse med i straffskalan och då kan husrannsakan komma i fråga.
Att ett par miljoner svenskar - de som fildelat - alla får besök av polis är förstås inte möjligt, varför det dessutom blir ett hårt straff som utdelas godtyckligt. Och landets moderata justitieminister Beatrice Ask tycker uppenbarligen att detta är ett steg i rätt riktning. Lite märkligt eftersom landets moderata jurister förr brukade stå upp för rättsstaten och vilja skydda människor från godtyckligt maktmissbruk från myndigheter.
Det är dags att vi börjar reagera på de totalitära anspråken från musik- och filmbranscherna och deras lakejer bland de folkvalda politikerna.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag