Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Problemen med det nya vaccinet

Pfizers vd kommenterar nyheten om nytt vaccin
Matthew Hancock är Storbritanniens hälsominister.
Foto: UK PARLIAMENT

Ett vaccin mot coronaviruset kan vara på väg, det berättade läkemedelsföretaget Pfizer i går.

Men hur vaccinet ska delas ut till befolkningen och var det ska förvaras – det är problem som experter nu försöker lösa, det skriver Sky News.

– Pfizer-vaccinet måste hållas vid minus 70 grader fram till de sista timmarna innan det distribueras, säger Matthew Hancock, Storbritanniens hälsominister, till tidningen.

Under måndagen kom amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer med ett glädjebesked.

De påstår sig ha ett vaccin med 90 procents effektivitet som snart är klart för att distribueras till världen.

Samtidigt väcker det många frågor bland forskare som undrar hur vaccinet ska kunna transporteras och frysas ner på ett säkert sätt.

”Komplicerat”

I en intervju med Sky News berättar brittiska hälsoministern Matthew Hancock om sin oro. 

– Pfizer-vaccinet måste hållas vid minus 70 grader fram till de sista timmarna innan det distribueras, vilket uppenbarligen gör saker och ting mer komplicerade. Det kan inte heller tas ur frysen mer än fyra gånger på sin resa från tillverkningsanläggningen till patientens arm, säger Matthew Hancock, till tidningen.

Ett vaccin kan vara på väg inom kort, det berättade läkemedelsbolaget Pfizer under måndagen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Forskaren: Behövs mer än ett vaccin

En annan forskare, Brendan Wren, professor i mikrobiell patogenes i London berättar att det behövs mer än ett vaccin tillgängligt.

 – Du kan verkligen göra mycket av det, men om du kan få det till alla som behöver det är en annan fråga. Det är därför det är bra om det finns andra vaccin tillgängliga, säger Brendan Wren till Sky News. 

SE MER: Nytt vaccin effektivt till 90 procent: ”Kan lämna pandemin bakom oss”

Susanne Spector, makroekonom Nordea, om nyheten från Pfizer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.