"Vi förlorar på blocktänkandet." Maud Olofsson förklarar de dåliga opinionssiffrorna med att Centerpartiet alltid legat lägre mellan valen - och att siffrorna blir bättre och partiet starkare ju närmare valet kommer. Foto: Björn Larsson Rosvall / Exponera
"Vi förlorar på blocktänkandet." Maud Olofsson förklarar de dåliga opinionssiffrorna med att Centerpartiet alltid legat lägre mellan valen - och att siffrorna blir bättre och partiet starkare ju närmare valet kommer. Foto: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Problemen Maud Olofsson måste lösa före valet

Publicerad
Uppdaterad
Vattenfall, vargjakt, vikande opinion och en kärnkraftsuppgörelse som kan spricka. Det är inte bara Saab som skapat kris i Centerpartiet.
På partiets kommundagar i Göteborg måste Maud Olofsson inleda marschen tillbaka till ett modernt, grönt, liberalt bondeparti med åtta procent i stöd.
I dag är det sista dagen på Centerns kommundagar i Göteborg. Centerpartister från hela landet är samlade för att inspireras inför valrörelsen. Och den som måste inspirera dem är Maud Olofsson. Men det är den lätta biten. Sedan måste väljarna lockas tillbaka. Annars finns det risk att valresultatet stannar runt fem procent, som i mätningarna den senaste tiden, i stället för närmare åtta procent som i valet 2006.
Expressen träffade Centerledaren i Göteborg för att höra hur hon ser på krisen i partiet och hur hon ska vända siffrorna.
Vad betyder ett sådant här möte för resten av valåret?
- Om det här fungerar väl, då kan alla de här gå hem och känna sig motiverade att bedriva valrörelse. Och det tror jag är den största effekten av dagens möte. Mitt tal spelar stor roll, för att ge dem argumenten.
Din partikamrat, miljöminister Andreas Carlgren, fick kritik för sin hantering av vargjakten. Kunde ni agerat annorlunda?
- Mycket extrema ståndpunkter står mot varandra i den här frågan.
Och du fick stark kritik för turerna i Vattenfall. Borde du varit mer tydlig med vad du visste och inte visste?
- Ja, det tror jag man kan säga. Jag skulle informerat tidigare vad jag tyckte. Många blev överraskade att jag var så kritisk. Det har jag sagt flera gånger till Vattenfalls styrelse, men svenska folket har inte uppfattat det.
Ni ligger ofta dåligt i opinionen. Vad gör ni fel?
- Vi har alltid legat lägre mellan valen. Just nu förlorar vi på att det finns ett stort blocktänkande, på fajten mellan Reinfedt och Sahlin. Men närmare valet kommer folk börja fundera mer på var tyngdpunkten i en alliansregering ska ligga, och då är det vår uppgift att beskriva varför Centerpartiet ska vara starkt.
Är det realistiskt att tro att ni kan öka succéresultatet på 7,9 från valet 2006?
- Man ska inte glömma bort de som är här på kommundagarna. De är väldigt duktiga ledare, kommunalt och regionalt. Känner de sig peppade, så når de ut väldigt starkt.
I valet 2006 blev ni tredje största partiet och lockade många storstadsväljare. I mätningarna nu är det MP som har intagit just den positionen. Hur gick det till?
- De som tänker rösta på dem fattar inte att de inte är liberaler. De är emot hushållsnära tjänster, fri etableringsrätt, lagen om valfrihet, apoteksmonopolets avskaffande, alla de frihetsreformerna är de emot.
Var det så smart att åka på semester till Sydafrika när Saabs öde stod på spel?
- Du, den här krisen pågick i 14 månader. Jag har haft kontakt med min statssekreterare Jöran Hägglund hela tiden. Och det finns tekniska hjälpmedel, som telefon och internet.
Det spekuleras kring att Saabaffären kan spricka ändå. Har arbetarna i Trollhättan anledning att vara oroliga?
- Det är inte färdigt än. Riksgälden ska förhandla fram ett slutligt avtal, EIB ska fatta beslut om lånet, EU-kommissionen ska fatta beslut om det är godkänt, och GM och Spyker ska bli överens. Så det är några pusselbitar kvar.
Kan du garantera alliansväljarna att kärnkraftsuppgörelsen röstas igenom i riksdagen?
- Jag är helt övertygad om att den här historiska uppgörelsen är någonting som ska hålla på sikt.
Ni ska driva LAS-frågan i valrörelsen. Moderaterna vill inte röra LAS. Är du inte rädd för bråk i alliansen om detta?
- Det är en tydlig borgerlig ståndpunkt, att vara kritisk till LAS...
Men Moderaterna vill ju inte...
- Men vi säger borgerlig...
Är Moderaterna inte borgerliga?
- Jo, men jag tror att de flesta väljarna upplever att vår ståndpunkt om LAS är en borgerlig ståndpunkt.
Så du kommer driva detta utan stöd från Moderaterna?
- Ja, det är del av demokratin. Tycker man att LAS-frågan är viktig kan man rösta på Centerpartiet.
Men om de rödgröna resonerade så, då skulle ni kalla dem oeniga?
- Jo, fast jag tycker faktiskt att det är en poäng, både i alliansen och oppositionen, att det är flera partier. Det finns en dynamik i det, även på vänstersidan.
Så det är okej för dem att vara oeniga?
- Ingen förväntar sig att de ska vara eniga om alla frågor, men de måste vara tillräckligt eniga för att ge besked om viktiga frågor. Det räcker inte att vara enig om utgifterna, man måste vara enig om finansiering också.
Vad gör du om tio år?
- Kanske är jag företagare, det ligger nog närmast till hands.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag