Problem i tågtrafiken efter urspårning

Ett godståg spårade ur natten till tisdagen och det leder till kraftiga förseningar i såväl pendel- som fjärrtågstrafiken.
Foto: Jens Werner

Upp till en vecka. Det är prognosen för arbetet efter en tågurspårning i natt mellan Huddinge och Stuvsta som orsakar stora störningar i tågtrafiken.

Enligt grannarna var smällen från olyckan kraftig.

– Det kändes som en jordbävning, säger Göte Larsson, boende i närheten, till TT.

Ett godståg spårade under natten till tisdagen ur mellan Huddinge och Stuvsta. Urspårningen gör att bara två av fyra spår mellan stationerna Älvsjö och Flemingsberg går att använda och trafikverket meddelar att det blir kraftiga förseningar i såväl pendel- som fjärrtågstrafiken.

På tisdagsförmiddagen stod godståget ännu kvar på platsen, ett lok med fem postvagnar. Enligt TT lutar en del av dem efter att de tappat kontakt med spåret.

"Hela huset vibrerade"

Göte Larsson, som bor 20 minuter från olycksplatsen, berättar för TT att smällen vid urspårningen var kraftig.

– Hela huset vibrerade och sängen skakade. Det kändes som en jordbävning och det var en väldigt obehaglig känsla. Först såg jag ingenting när jag tittade ut, men sedan såg jag tåget som spårat ur, säger han till TT:s reporter på plats.

Närmare 650 sliprar och en spårväxel förstördes i olyckan. Trafikverket räknar med att reparationen av den 700 meter långa sträckan kommer att ta flera dagar. Här kan du läsa mer om störningarna i trafiken.

– Pendeltågen berörs främst av det här. Vi har fått en preliminär prognos från trafikverket att det kan ta upp till en vecka innan man är färdig med det här arbetet. De kan behöva byta stora delar av spåret, säger Henrik Palmér vid SL:s presstjänst, till Expressen.

Det rör sig om de insatståg som vanligtvis körs i rusningen på morgonen och eftermiddagen som ställs in. Därmed kan man räkna med trängsel på de tåg som körs.

Stor trängsel på tågen

Både person- och godståg från Stockholms central och söderut kommer att påverkas. För kollektivtrafiken innebär det störningar i pendel-, regional- och fjärrtåg. Många av de nationella tågen kan få vända i Södertälje och där hänvisas resenärerna som ska vidare till Stockholm till att ta pendeltåg. För information om alla berörda tåg, se SL:s hemsida.

– Det är väldigt svårt att förutsäga hur stora förseningar det kan bli. Primärt så blir det inga direkta förseningar men det kommer att bli väldigt många människor på tågen. Och många människor och trängsel leder i sig ofta till förseningar, säger Palmér.

Alla tåg mellan Stockholm och Göteborg blir en timme försenade och olyckan orsakar även stora bekymmer för pendeltågsresenärer första morgonen efter helgledigheterna.

Färre avgångar

I november spårade ett tåg ur vid Södra station vilket orsakade stora förseningar och inställd trafik på flera håll i över en vecka. Måndagens urspårning beräknas dock inte orsaka lika stora problem i trafiken.

– Urspårningen vid Södra station drabbade all trafik. Den här gången har man två spår i gång redan från början. Det kommer att krävas reduceringar i trafiken, men det finns förhoppningar om att få i gång ett av de två spår som är avstängda. Tyvärr är dock prognosen att det blir färre avgångar och trängsel på tågen, säger Palmér.

SJ meddelar att alla tåg mellan Göteborg och Stockholm körs via Västerås och blir upp till en timme försenade.

– Tåg som passerar olycksplatsen får räkna med en halvtimmes försening. Men det kan bli mer vissa tider på dygnet, hur mycket vill jag inte spekulera i, säger Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour.

Han varnar också för att vissa regionaltåg kan komma att ställas in.

Trafikverket arbetar nu med att utreda olyckan, och uppger att underhållsarbetet på spåret har fungerat bra, men att sträckan vanligtvis är tungt trafikerad.

Här är stationerna som berörs av tågurspårningen

Aneby

Boxholm

Stockholm C

Flemingsberg

Flen

Gnesta

Huddinge

Järna

Katrineholm C

Kimstad

Kolmården

Linghem

Linköping C

Mantorp

Mjölby

Mölnbo

Nässjö C

Nyköping C

Norrköping C

Stockholm Södra

Södertälje Syd

Tranås

Vagnhärad

Vikingstad

Årstaberg

Älvsjö

Källa: Trafikverket.se

Så påverkas trafiken

Enligt trafikverket berörs sträckorna Stockholm - Göteborg, Karlstad, Hallsberg, Nyköping, Norrköping och Malmö och i omvänd riktning. När det gäller SL-pendeltågen berörs linjen Södertälje - Märsta/Uppsala via Stockholm central. SL har meddelat att samtliga pendeltåg på linje 38 mellan Stockholm central och Tumba ställs in.Tåg från Stockholm mot Malmö/Köpenhamn samt från Köpenhamn/Malmö mot Stockholm beräknas gå enligt ordinarie tidtabell. 

Regionaltåg till/från Eskilstuna ställs in sträckan Stockholm-Södertälje/Södertälje-Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.