Här är lyxkryssaren utanför Gotland. Foto: Sören Andersson / Scanpix
Här är lyxkryssaren utanför Gotland. Foto: Sören Andersson / Scanpix

Problem för kryssningsfartyg utanför Gotland

Publicerad
Uppdaterad
Det italienska lyxkryssningsfartyget MSC Opera har fått motorstopp utanför Gotland.
Nu ligger det och driver strax utanför Visby i väntan på att bogseras in till Nynäshamn.
Över 1 700 passagerare finns ombord, uppger Helagotland.se.
Enligt Sjöräddningscentralen har båten legat och drivit utanför Gotland sedan i går kväll.
Vid 18.30-tiden var fartyget cirka elva kilometer norr om Visby. Rederiet MSC ska själv ha ordnat med bogserbåt, men Kustbevakningen har en nödbogserbåt i närheten för säkerhets skull.
– Det är ingen nöd eller kris än, men vi finns på plats om situationen skulle förvärras, säger Fredrik Lindblom, tjänsteman i beredskap på Kustbevakningen.

"Lite panikartat"

Bogserbåten väntas komma fram till lyxkryssaren vid 20-tiden i kväll, enligt Sjöräddningscentralen. Sedan tar det ungefär ett halvt dygn in till Nynäshamn.
Fartyget är helt strömlöst. Det värsta är att varken toaletter eller duschar fungerar, menar Fredrik Lindblom på Kustbevakningen.
– Det är lite mer panikartat, men det är ingen nöd än så länge, säger han.
Lyxkryssaren ägs av det italienska företaget MSC Cruises. Ombord finns 1900 personer, 1700 av dessa är passagerare.
– Det enda jag vet är att det inte är några svenskar ombord, säger Nordenchefen Claes Tamm tll Expressen.se.

Transporteras hem

Enligt Claes Tamm inträffade strömavbrottet på söndagsmorgonen.
- Nu håller vi på att dra fartyget till Nynäshamn dit det väntas klockan 11.00 i morgon, säger han.
Kryssningen började i Southampton i England den 7 maj. Det senaste stoppet före strömavbrottet var S:t Petersburg i Ryssland den 13 maj. Ombord finns cirka 200 besättningsmän och cirka 1 700 passagerare, de flesta från Europa enligt Tamm.
- Från och med i morgon kommer vi att se till att börja transportera hem dem.
Han uppger att rederiet, eftersom passagerarna inte fått fullgöra kryssningen, också kommer att ge dem en värdecheck på en ny kryssning under nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag