Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidiga siffrorna: Ledning för Putinvänliga partiet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Rösträkningen påbörjas i Ryssland.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det ryska valet är avslutat och rösterna börjar räknas.
Foto: EVGENIY SOFIYCHUK / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna med hund lägger sin röst under helgens val.
Foto: VALYA EGORSHIN/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / VALYA EGORSHIN/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Det tre dagar långa valet i Ryssland går nu mot sitt slut och de första siffrorna för utgången finns nu tillgängliga. 

Putins Enade Ryssland får ett väljarstöd på 40 procent, rapporterar AFP.

Det har, enligt flera internationella medier, varit tre brokiga valdagar kantade av rapporter om fusk och förtryck av oppositionella.

Den första valdagen försvann den ryska regimkritikern Aleksej Navlnyjs app ”smart voting”, som fungerar som så att den listar varje rysk regions mest sannolika oppositionella ledare, och på så sätt underlättar för regimkritiker att rösta.

Men appen försvann som nämnt från såväl Apples som Googles app-affärer. Videor med listor på kandidater som rekommenderats inom ramen för ”smart voting” försvann också på Youtube, enligt flera internationella medier.

Det har under helgen också förekommit rapporter om personer som använt flera valsedlar men också gått mellan vallokalerna och röstat flera gånger. Landets chef för valkommissionen Ella Pamfilova uppger, enligt AP, att totalt åtta sådana fall uppdagats och att knappa 4 500 valsedlar har tagits bort som ogiltiga.

Partiet får 40 procent

Under söndagskvällen hade mer än 13 procent av rösterna räknats och det Putinvänliga partiet Enade Ryssland hade då ett stöd på dryga 40 procent, rapporterade Reuters. Ett hittills svagare resultat än föregående val där partiet fick 54 procent av rösterna.

Näst största parti ser i nuläget ut att bli kommunistpartiet, med 24 procent av rösterna, som tillsammans med nationalistpartiet LDPR med nio procent brukar stötta regeringen i många frågor.

Mats Larsson: Så kväver Putin oppositionen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.