Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Privatklinikens lyxiga julbord: Show på Grand

Karolinska har varslat hundratalstjänster i år.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
De anställda på Sollentuna Specialistklinik fick se julshow på Grand Hôtel.
Foto: ANN JONASSON
Perjohan Lindfors, vd och verksamhetschef på Sollentuna Specialistklinik.
Foto: Sollentuna Speialitsklinik

Karolinska universitetssjukhuset slopade jullunchen för de anställda – på grund av dålig ekonomi. 

På privatägda Sollentuna specialistklinik valde man att bjuda sina anställda på julshow på Grand Hôtel. 

– Jag tycker det känns otroligt viktigt att visa uppskattning, säger Perjohan Lindfors, vd och verksamhetschef. 

Tidigare i december meddelade Karolinska universitetssjukhuset att de i år inte kommer erbjuda den subventionerade jullunchen som de vanligtvis anordnar. 

Det på grund av sjukhusets mycket ansträngda ekonomiska läge. Karolinska varslade i höstas 600 anställda – och sjukhuset väntas gå 1,6 miljarder kronor back under 2019. 

”Det var naturligtvis ett svårt beslut att fatta och vi förstår att vissa medarbetare kanske blev besvikna. Samtidigt tror vi, och hoppas att det finns en förståelse för beslutet med tanke på den utsatta ekonomiska situation vi befinner oss i. Vi kan självklart inte uttala oss om hur andra vårdgivare väljer att göra.”, skriver Karolinska universitetssjukhusets presstjänst i ett mejl.

– Jag är så oerhört besviken på hur man beter sig mot personalen, det är respektlöst. De borde firas. 

Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i region Stockholm, kallade sjukhusets beslut att slopa jullunchen för ”barockt” i en intervju med Aftonbladet. 

Privata kliniken åt på Grand Hôtel: Symbolisk handling 

Sollentuna specialistklinik ägs till skillnad från Karolinska av en privat ägare – vårdjätten Praktikertjänst. Här tog man ett annat beslut och valde att bjuda sina anställda på lyxigt julbord.

Omkring 55 anställda på kliniken, som driver verksamhet i Sollentuna, Danderyd och Stockholms city, fick avnjuta julbord och show med Måns Zelmerlöw på anrika Grand Hôtel i Stockholm.

– Alla har jobbat väldigt hårt under året, är väldigt lojala och lägger ner mycket själ och hjärta i vårt arbete. För oss är det en symbolisk handling att ta hand om varandra och bjuda på något till jul, det brukar vi göra. Jag tycker det känns otroligt viktigt att visa uppskattning, säger klinikens vd Perjohan Lindfors. 

Perjohan Lindfors säger också att han förstår att han kan göra andra prioriteringar än vad en så stor organisation som Karolinska universitetssjukhuset kan göra. 

– Vi har våra avtal som vi jobbar med och budgeterar på. Det blir mycket lättare när vi har ett så litet ekonomiskt system, jämfört med ett stort sjukhus. 

– Jag kan inte ha någon åsikt om hur sjukhusen har prioriterat, det är deras sak. Men utifrån vår kontext så känns det som att det här är en bra prioritering.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

Karolinska universitetssjukhus varslar 600 anställda

Sjukhusets besked mottogs av stark kritik från politiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.