Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Privatkliniken har koppling till landstingsråd

Liberala landstingsrådet Anna Starbrinks medarbetare har en nära anhörig som är delägare i kliniken.
Foto: /Ibl / /IBL
Expressens avslöjanden om privata Ultragyn på Sophiahemmet har lett till politisk debatt.
Foto: Erik Gustafson

Privata kliniken Ultragyn som nu granskas har kopplingar till den politiska ledningen i Stockholm.

En av liberala landstingsrådet Anna Starbrinks medarbetare har en nära anhörig som är delägare i kliniken.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson, S, är bekymrad över att familjebanden kan göra att Ultragyn får uppdrag av landstinget.

Men Ultragyns VD Eva Ribbenhall slår ifrån sig frågan.

– Hur skulle det kunna vara ett problem?

Expressens avslöjanden om privata Ultragyn på Sophiahemmet har lett till politisk debatt. Nu kan Expressen avslöja att en av Anna Starbrinks nära medarbetare på liberalernas kansli har kopplingar till Ultragyn. Medarbetaren har en nära anhörig som är läkare och delägare i det privata företaget.

Men enligt liberala hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink har familjebanden inte påverkat besluten kring kliniken. Medarbetaren har uteslutits från diskussioner om kliniken.

– Medarbetaren har inte fått vara med när vi diskuterat Ultragyn, för att undvika en jävssituation eller att kliniken ska upplevas ha gräddfil. Vid ett tillfälle fick medarbetaren lämna rummet när Ultragyn diskuterades, säger Anna Starbrink.

Enligt Anna Starbrink är hennes medarbetare alls inte inblandad i hanteringen av frågor kring Ultragyn.

– Det är ett litet land, där många känner varandra. Men man ska inte ha någon personlig koppling vid beredning av ärenden. Jag som landstingsråd har inte haft några personliga kontakter med Ultragyn.

Ultragyns VD Eva Ribbenhall.
Foto: Erik Magni

Tar kritiken på allvar

Anna Starbrink säger att hon tar kritiken mot Ultragyn på allvar.

– Det är ju därför vi bestämt oss för att starta en egen granskning. Om patienter kommer till skada, eller om man felregistrerar bara för att tjäna pengar, är det riktigt illa. Om man gör det i kombination är det allt annat än bra, säger hon.

Bonussystemet till läkarna på Ultragyn, och om andra kliniker har liknande arrangemang, vill Anna Starbrink inte uttala sig om förrän landstingets granskning är klar.

Dag Larsson, socialdemokrat och oppositionslandstingsråd, är bekymrad över personkopplingarna mellan liberalerna och Ultragyn.

– De politiska kanslierna arbetar tätt med förvaltningen. Alliansen har suttit i tio års tid, man växer lätt ihop, det uppstår relationer. Vänskaps- och förtroendeband kan så klart påverka. Tyvärr kan det också påverka omdömet om hur man hanterar frågor.

Dag Larsson, socialdemokrat och oppositionslandstingsråd, är bekymrad över personkopplingarna mellan liberalerna och Ultragyn.

Larsson: "Förlåt, jag börjar fnissa"

Han är exempelvis mycket kritisk till att alliansen i landstinget i går röstade igenom ett förslag om att ge Ultragyn utökade uppdrag - att göra ultraljud på gravida. Detta trots att landstingets utredning av Ultragyn inte är klar - och att preliminära resultat avslöjat brister.

– Det är konstigt hanterat och gör mig moraliskt upprörd. Att man får förnyat uppdrag att göra ännu mer. När mina kolleger ställde frågor så påstod förvaltningen att man har jättestort förtroende för Ultragyn och att de klarar granskningen. Vad får dem att säga det? undrar han.

På en direkt fråga till Anna Starbrink påstår hon att hon inte kände till beslutet om att ge fler uppdrag till Ultragyn.

– Det är förvaltningen som hanterar det, jag är inte informerad och sitter inte med. Men det är anmärkningsvärt.

Dag Larsson tror inte att Anna Starbrink är ovetande om ett sådant beslut.

– Förlåt, jag börjar fnissa. Jag har extremt svårt att tro det. Hennes politiska sekreterare har läst dagordningen, eller till och med suttit med, hon är så klart informerad om att Ultragyn ska få göra mer. Det är naivitet och tjänstefel att inte känna till det, säger Dag Larsson.

Eva Ribbenhall, VD för Ultragyn, kommenterar familjekopplingen så här:

– Hur skulle det kunna vara ett problem?

VD:n tycker att det är "absurt" om Ultragyns läkare skulle välja större ingrepp för att tjäna mer pengar.

– Vi utför ingrepp som är medicinskt relevanta. Inget visar att vi får onödiga komplikationer eller utför onödig behandling.

Bonussystemet till vissa läkare försvarar Eva Ribbenhall.

– Prestationsbaserad ersättning har vi haft i 25 år och det är det många privata aktörer som har.

VD:n försvarar även att Ultragyn återanvänder engångsartiklar vid gynoperationer.

– Det är en metod som är beprövad både hos oss och andra. Det minskar vare sig funktionen eller ökar infektionerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.