Prissumman för Nobelpriset sänks

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tomas Tranströmer får Nobelpriset.
Foto: Scanpix

STOCKHOLM. Förra årets Nobelpristagare fick tio miljoner kronor. Årets vinnare får nöja sig med åtta.

Nobelstiftelsen sänker prissumman för första gången på över 60 år – och skyller på dåliga tider.

– Skälet till det här är i första hand att det är väldigt oroligt på de finansiella marknaderna och att det finns anledning att misstänka att det kan vara så ett bra tag till, säger Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd.

Prissumman har legat på tio miljoner kronor sedan 2001. Det är också året då summan har varit högst i förhållande till startåret 1901, omräknat till gällande penningvärde.

Sämre avkastning

Även om värdet har sjunkit i och med inflationen har inte summan i sig minskats någon gång sedan 1948. Sedan dess har alla beslut om ändringar ökat på beloppet.

Prispengarna kommer från det kapital som Alfred Nobel en gång donerade. Men pengarna växer inte i den takt som behövs för att de ska räcka till framtida pristagare, enligt Heikensten.

– Vi har helt enkelt inte haft så mycket avkastning på de pengarna att det har täckt våra kostnader, säger han.

Heikensten understryker att priset i år, trots sänkningen, kommer att ligga i nivå med summan från 1901 enligt dagens penningvärde.

Inte nöjd

Han anser beslutet vara klokt och nödvändigt, men är i grunden inte nöjd med att behöva nagga på beloppet.

– Långsiktigt borde vi ha ambitionen att höja prissumman, även om det är så att Nobelprisets värde i första hand ligger i kvalitén på priset och inte på summan, säger han.

Lars Bergström, sekreterare i Nobelkommittén för fysik, tror inte att pengarna står i fokus för pristagarna.

– Nej, det betyder oftast oerhört lite. Prestigen är så väldigt mycket större. Dessutom växlas kronorna in till andra valutor. De svängningarna kan ha större betydelse för summans storlek, säger han.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.