Foto: Pelle Ericsson
 Foto: Pelle Ericsson

Priset på tågbiljetterna kan chockhöjas

Publicerad
Regeringen tänker chockhöja de avgifter som svenska tågoperatörer betalar för att använda spåren, skriver DN.
Då kommer resenärernas drabbas av dyrare biljetter.
- Det kommer det att handla om några procent på biljettpriserna, säger Tågoperatörernas vd Peder Wadman till DN.
SJ har haft stora problem med förseningar de senaste året, framför allt på snabbtågen X2000 som börjar bli till åren och är i behov av underhåll.
Nu riskerar kunderna att drabbas av högre priser på biljetterna.
Enligt Dagens Nyheter planerar regeringen att fördubbla de så kallade banavgifterna, de avgifter som tågoperatörerna måste betala för att köra på de svenska spåren.
Enligt en utredning, som gjorts av bland annat Trafikverket, ska avgiften höjas från 600 miljoner kronor per år till 1 300 miljoner kronor.
Avgifterna ska bidra till att förbättra spårkvaliteten.

Höjda priser

I utredningen varnas för att höjda avgifter även kommer att innebära dyrare biljetter.
Det är också vad branschorganisationen Tågoperatörerna tror.
– Beroende på hur höjningen (av banavgiften) formeras kommer det att handla om några procent på biljettpriserna, säger Tågoperatörernas vd Peder Wadman till DN.
Peder Wadman tror samtidigt att det kommer att slå hårdast mot godstrafiken som har mindre marginaler.
SJ säger att man inte planerar några extrema biljetthöjningar det närmaste året.
Men om några år skulle fördubblade banavgifter sannolikt även drabba SJ:s kunder.
– Om Trafikverket fördubblar Banavgifterna över en tioårsperiod så måste vi räkna på det, då kan det få effekt för oss, säger SJ:s presschef Dag Rosander till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag