Priset för ett jobb på McDonalds: 100 000 kr

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
POLISANMÄLD. En av de misstänkta McDonalds-cheferna, som Expressen pratat med, nekar till alla anklagelser. ”Jag är helt oskyldig”, säger han.

De tvingades betala 100 000 kronor - för att få jobba på McDonalds.

Expressen kan i dag avslöja att två chefer inom McDonalds stängts av från jobbet och polisanmälts för att de misstänks ha sålt arbetstillstånd och därmed uppehållstillstånd i Sverige till flera utländska anställda.

- Det har eventuellt förekommit brottslig verksamhet, bekräftar Håkan Ström, tf presschef på svenska McDonalds.

Den värsta lunchrusningen har lagt sig och personal i rutiga skjortor och skor med McDonalds-logga går runt och torkar bord och plockar bort brickor i hamburger­restaurangen i Stockholm.

Den här restaurangen misstänks, enligt McDonalds Sverige, ha varit centrum för en kriminell handel med arbets­tillstånd som misstänks ha omsatt hundratusentals kronor.

Två av cheferna på restaurangen har polisanmälts av sin arbetsgivare, svenska McDonalds, och i och med det stängts av från arbetet.

Sålt allt han ägde

De båda cheferna misstänkts av ledningen för att med löfte om anställning ha lockat personer från utlandet till Sverige. För att få ett anställningskontrakt, som i förlängningen ger uppehållstillstånd i Sverige, har personerna tvingats betala 100 000 kronor till McDonaldscheferna.

En av de anställda ska enligt Expressens uppgifter ha varit tvungen att föra över mellan 3 000 kronor och 11 000 kronor av sin lön varje månad till en av sina chefer eller till chefens släktingar.

En annan McDonalds­anställd har, enligt Expressens källor, sålt allt han ägde i hemlandet samt tagit stora lån för att få ihop pengarna som skulle ge honom möjligheten att komma till Sverige och få jobbet på McDonalds.

McDonalds ledning har också, genom bankkontoutdrag från drabbade anställda, kunnat konstatera att stora summor har betalats ut från deras konton till chefer eller personer i deras närhet i samband med löneutbetalningar.

Flera av männen har efter att de kom till Sverige fått bo tillsammans i en förortslägenhet som cheferna ska ha ordnat.

Samtidigt bor en av de misstänkta cheferna och delar av hans familj i en villa i en väl­beställd Stockholmsförort.

Informerades i höstas

Personer som Expressen talat med berättar att anställda som efter en tid i Sverige protesterat mot att de tvingats betala för sitt jobb på McDonald's har kallats till möten i villan.

Där misstänks McDonalds­chefen vid minst ett tillfälle ha tagit passet från en anställd så att denne inte ska kunna lämna landet.

Ledningen för svenska McDonalds fick information om den misstänkt kriminella verksamheten tidigare i höstas:

- Vi ser mycket allvarligt på det här och den uppkomna situationen, säger Håkan Ström på McDonalds Sverige.

- Den 5 november gjorde vi en polisanmälan och i samband med det arbetsbefriades också de två medarbetarna. Nu gör vi vårt yttersta för att samarbeta med polisen i deras fortsatta utredning.

Även Migrationsverket är inkopplat på den misstänkta handeln med arbetstillstånd på McDonald's.

- Vi ett samarbete med polismyndigheten i Stockholm, säger Alejandro Firpo, jurist och enhetschef på migrationsverkets enhet för arbetskraftsinvandring.

Härvan kan växa betydligt

Misstankarna mot de två McDonalds-cheferna är i nuläget rubricerat som ocker, ett brott som kan ge fängelse i upp till fyra år om det bedöms som grovt.

Den brottsliga handeln med arbetstillstånd misstänks ha pågått i minst tre år.

Under hela den tiden har de två cheferna haft ledande positioner på olika McDonald's-restauranger i Stockholm.

Enligt uppgift till Expressen misstänker ledningen på McDonalds Sverige att härvan kan växa betydligt och att det finns ett okänt mörkertal av anställda som kan ha fått betala stora summor för att få sina anställningar och därmed uppehållstillstånd.

Expressen har varit i kontakt med personer som McDonalds misstänker att har tvingats betala för sina anställningskontrakt, men ingen vågar berätta om vad de varit med om.

Inom McDonalds ledning har, enligt uppgift till Expressen. oron varit stor för att de anställda ska drabbas av repressalier från de misstänkta cheferna i och med att McDonalds ledning nu valt att agera mot dem, polisanmält dem och stängt av dem från arbetet.

Polisen har dock inte gjort någonting, trots att det snart gått en månad sedan McDonalds Sverige, enligt bolaget självt, lämnade in en polisanmälan mot de misstänkta cheferna. Per Påhlman, polis­inspektör vid bedrägeriroteln i Sollentuna:

- Det är ingen som har börjat kika på det där än så det är väl ganska färskt antar jag.

Fortfarande oläst

Per Påhlman säger att det kommer in stora mängder polisanmälningar varje dag och att det är förklaringen att ingen tittat på McDonalds anmälan än - trots att anmälan kom in redan den 5 november:

- Den ligger i de här buntarna som vi får in. Vartefter vi tittar på dem så lägger vi in hand­läggare och förundersöknings­ledare på dem.

Så ska Migrationsverket stoppa handeln

Ingen vet hur många anställda hos McDonalds som tvingats betala för sina jobb. Nu försöker Migrationsverket stoppa handeln med arbetstillstånd:

– Vi gör allt vi kan för att stoppa oseriösa arbetsgivare, säger Alejandro Firpo.


Det är ett välkänt problem att arbetsgivare utnyttjar människor som vill få uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige, enligt Migrationsverket. Värst är situationen i hotell-, restaurang- och städbranschen.

– Vi ser ett stort utnyttjande.

Men sedan drygt ett år har kontrollerna ökat:

– Då minskade ansöknings-andelen för arbetstillstånd med 40 procent inom hotell- och restaurangbranschen. Det tyder på att alla inte varit helt seriösa.


Vid kontrollerna undersöker migrationsverket om personen i fråga faktiskt arbetar på den arbetsplats som tillståndet gäller för, de tittar på lönespecifikationer för att försäkra sig om att personen får rätt lön och att arbetsgivaren betalat in skatter och sociala avgifter för den anställde.


Men i fall som det på McDonald’s är det nästan omöjligt att bevisa brott:

– Allt kan se bra ut på papperet, men det betyder inte att det är bra. Vi har fått rapporter i ett flertal olika fall där arbetstagare tvingas betala tillbaka delar eller hela sin lön som en sorts skuldbetalning och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Alejandro Firpo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.